Bemutatkozó

A taplalkozastanacsadas.hu volt az én előző "munkahelyem", de elérkezett váltás ideje, mivel kis pénzből nem lehet megváltani a világot, főleg nem lehet szervert és domaint fizetni. Az előző oldalam márkafüggetlenül elemezte a táplálékkiegészítők piacát, a benne lévő lehetőségeket, segítséget nyújtott a sportolóknak a megfelelő termékek, ételek, életvitel kiválasztásában. Ez itt sem lesz másképp. Sportoló jelenem és múltam miatt foglalkoztat a téma, utána járok mindennek, hiszen a profivá válás útján ez elkerülhetetlen dolog, ezért azt ajánlom Nektek, sportolóknak, váljatok velem profivá!

Sport és tudomány

Linkblog

2011.09.16. 08:17 tpen

Fogyókúra C-vitaminnal

Nap mint nap érkezik csodaszer a Scitec (itt most írhatnám akármelyik profithajhászt) polcaira, kezdődött a 2000Ft-s karnitinnal, mára befejeződik a 7000 forintos Adipokillal. Na nekem ettől hányingerem van. Nem elég, hogy drága, de még csak nem is lehet hinni benne, napi 1822mg hatóanyagtól szerintem túl sok minden nem történhet. Mindegy, nem ez a fő szerintem, ki mennyi koffeint, karnitint vagy - az Adipokillben megtalálható - traxacum officinalét fogyaszt. Vannak olyan alapvető élettani folyamatok (anyagcsere folyamatok) amik nem tudnak végbemenni a megfelelő vitamin és ásványi anyag fogyasztása nélkül. (Itt most nem emeltem ki a megfelelő mennyiségű és minőségű víz fogyasztását, de aki a blogom olvasó az ezt már kívülről fütyüli.)

Carol S. Johnston (2007) szerint az emberek által bevitt gyümölcsökből nem fedezhető a napi vitaminszükséglet. Ennek több magyarázata lehet:

  1. kimerültek a termőterületek a túlnépesedés miatt,
  2. környezetszennyezés,
  3. nemesítés és génmódosítás,
  4. megváltozott az emberi szervezet, stb.

AVitamin Cz átlag amerikainak a megfelelő vitaminmennyiség 1/4-e található meg a szervezetében, ami akár skorbuthoz is vezethet.

Hogy visszatérjek a címben megjelölt témámhoz, a C-vitamin szegény táplálkozás többek között kevesebb L-carnitine termelésére csökkenti a szervezetet. Az L-carnitine feladata lenne a mitokondriumba szállítása a hosszú láncú zsírsavaknak. Az a karnitin, amit a szervezet megtermel, sokkal többet ér, mint a kívülről bevitt, mivel az egyből a rendeltetési helyére kerül (sejt szinte), nem pedig a vérben kering, majd kiürül.

Jhonston teszt csoportja, 1 hónapon keresztül placebót, aztán 1 hónapig napi 500mg C-vitamint kapott. A vizsgálati időszak közepén és végén méréseket végeztek, futópadon mérték az állóképesség javulását.

Jhonston is utal egy másik kutatásra [Nutr Health. 1985; 4(1): 25-8.] ahol a vizsgált csoport napi 1g C-vitamin mellett vesztett 6 hét alatt átlag 2.5kg zsírt.

Forrás: J Am Coll Nutr. 2005 Jun;24(3):158-65.

Ajánlott termék: Tested Vitamin C-1000 http://pronutrition.hu/Tested%20Vitamin%20C-1000

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://faster.blog.hu/api/trackback/id/tr283231068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása