Bemutatkozó

A taplalkozastanacsadas.hu volt az én előző "munkahelyem", de elérkezett váltás ideje, mivel kis pénzből nem lehet megváltani a világot, főleg nem lehet szervert és domaint fizetni. Az előző oldalam márkafüggetlenül elemezte a táplálékkiegészítők piacát, a benne lévő lehetőségeket, segítséget nyújtott a sportolóknak a megfelelő termékek, ételek, életvitel kiválasztásában. Ez itt sem lesz másképp. Sportoló jelenem és múltam miatt foglalkoztat a téma, utána járok mindennek, hiszen a profivá válás útján ez elkerülhetetlen dolog, ezért azt ajánlom Nektek, sportolóknak, váljatok velem profivá!

Sport és tudomány

Linkblog

2011.09.30. 13:41 tpen

GHRP-6 acetate

A GHRP-6 egy peptidhormon. A rövidítés jelentése: Growth Hormone Releasing Peptide. Ez a 28 aminósavból álló lánc felelős többek között a növekedési hormon termelés ciklikusságáért.

A növekedési hormon - mint már tudjuk - csak megadott napszakokban termelődik, ilyenek pl:

 • éjszaka,
 • edzés után,
 • étkezések után.

A GHRH hormon felelős a növekedési hormon folyamatos szinten tartásáért. Ennek a 2 hormonnak a közös feladata a növekedési hormon termelés szabályozása. A GHRH egész életünkben szinte folyamatosan termelődik, csak idős korunkra csökken le, mondhatni lassú csökkenést produkál, míg a GHRP hormonok óránként máshogy termelődnek, mozgását úgy ábrázolhatnánk mint egy szinuszgörbéjét.

A sportolók az elmúlt években kezdték el használni több okból is:

 • kevés káros hatás,
 • kimutathatatlan,
 • olcsó,
 • túladagolhatatlan.

E mellett rengeteg előnyös hatása van:

 • növeli az étvágyat,
 • növeli a hypotalamus aktivitását (idős korban előnyös),
 • minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, mint a GH,
 • a sportoló úgy szabályozza ezeket a ciklusokat, hogy minél jobb eredményeket tudjon elérni,
 • ezzel a termékkel sokkal magasabb GH csúcsokat produkálhatnak.

Hátrányai:

 • napi többszöri subcután injekció,
 • kevés szakirodalom,
 • nem alakult még ki megbízható minőségű gyártó, márka.

Mellékhatásai:

 • a GH okozta sejtburjázás miatt a rák kockázata megnövekszik,
 • minden egyéb GH okozta káros hatás.

A GH-t szinte minden sportágban használták (használják), jelenleg kimutatható (a WADA szerint), így sok sportoló fog ezekre az olcsóbb, peptidekre átváltani. Nem gondolom, hogy ez a szer fogja a világot megváltani, hogy leválthatja az IGF-et, de minden bizonnyal el fog terjedni a következő 5 évben. A konditermekben is lassan meg fog jelenni, és nagy sikereket fog elérni, mivel 100e/hónap alatt lesz az ára, így sok embernek hozzáférhetővé fog válni, és így igazi slágercuccá válhat.

Használatát természetesen senkinek sem ajánlom, főleg nem a 20 év alattiaknak.

Szólj hozzá!

2011.09.30. 11:44 tpen

Magyar Antidopping Csoport Hírlevél 2011/13

Hírlevelet kaptam a MACS-tól, és végre nem az a régi, megszokott, unalmas maszlag volt: hogy "a serdülő országoson elkaptak 2 súlyemelőt, akik az A minta szerint illegális szereket fogyasztottak" hanem most kőkemény fenyítést, és egy felhívást, arra hogy az élsport a jövőben kaphat egy komolyabb oldalba rúgást is. Beszúrom Nektek, művelődjetek, és feltétlen olvassátok el, mit írtam lent.

"Sajtó háttérbeszélgetés

„300 nappal a Londoni Olimpiai Játékok előtt...”

2011. szeptember 29.


Robbanhat az IGF-bomba

Közel került a doppingellenőrzés ahhoz, hogy kimutassa az IGF-et. A legfrissebb információk szerint a teszt már csak a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) engedélyére vár. Ha elfogadják, akkor az vélhetően számos botránnyal jár majd, hiszen a feltételezések szerint az IGF a leggyakrabban használt szerek között van. Konkrét adatok természetesen nem állnak rendelkezésre, de naivitás lenne azt hinni, hogy Magyarországon az IGF nincs jelen. Hatása a növekedési hormonéhoz hasonlít, ugyanakkor közvetlenül a vázizomra hat. Minden olyan sportág érintett lehet, ahol nagy izomtömegre van szükség.

Nagy kérdés, hogy a teszt bevezetését mikorra időzíti a WADA, nem kizárt, hogy a londoni olimpia előtti időszak slágertémáját jelentik majd az IGF-vizsgálatok.

Az EPO kimutatásában élen jár a seibersdorfi laboratórium

Az anabolikus szteroidokat és az erythropoietint (EPO) továbbra is gyakran használják, az előbbieket könnyű kimutatni, a nagyon gyorsan ürülő EPO-nak viszont újabb és újabb generációi jelennek meg, így a jól időzített vizsgálatok hozhatnak eredményt. Erre a Magyar Antidopping Csoport is kiemelt figyelmet fordít, az ellenőrzések szervezésénél sok szempontot kell figyelembe venni, a részleteket pedig minél jobban próbálják titokban tartani a doppingellenes szervezetek.

Az EPO vörösvértestek termelését és ezzel a vérben raktározott oxigén mennyiségét növeli, így javítja az oxigénszállítás kapacitását és a teljesítményt, elsősorban az állóképességi sportágakban. Kutatásában és kimutatásában a Magyar Antidopping Csoporttal (MACS/HUNADO) együttműködő seibersdorfi laboratórium élen jár a WADA-laborok között.

EU: Nem nőhet a WADA költségvetése

A WADA nincs egyszerű helyzetben, mert a laborpozitív esetek aránya kicsi, sok doppingoló nem bukik meg, a mostani csendesebb időszak vélhetően már nem tart sokáig, hiszen ennek a szervezetnek is az az érdeke, hogy igazolja hatékonyságát. A kutatások fejlesztéséhez még több pénzre lenne szükség, ehhez a tagállamok aligha járulnak hozzá. A magyar soros uniós elnökség idején az Európai Unió sportminisztereinek tanácsa is azt az álláspontot támogatta, hogy a WADA költségvetése ne változzon a jövő évre, a kiadások pedig lehetőség szerint csökkenjenek is.

Ugyanakkor a sportéletben mindenki tisztában van azzal, hogy az ügynökség megszűnése elképzelhetetlen. A WADA már eljuttatta a nemzeti szervezetekhez a jövő évi tiltólistát. Ezen a mindennapi orvosi gyakorlatban gyógyszerként használatos szerek egy része már nem, illetve nem minden sportágnál szerepel.

Görögország után a görög sportolók is bajban

A WADA novemberben vélhetően a non compliant (nem megfelelő vagy elégtelen) kategóriába sorolja a görög doppingellenes szabályozást azután, hogy a 2004-es athéni olimpiától visszalépő két futót, Kenteriszt és Tanut nemrég jogerősen felmentették. Az ügynökség szerint nincs megfelelően működő doppingellenes program Görögországban, a döntés pedig azzal járhat, hogy az ország sportolói nem indulhatnak a nagy világeseményeken, és ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is így határoz, akkor a londoni olimpián sem.

Magyarország tavaly megkapta a fully compliant (teljes megfelelőségi) státuszt, a tavasszal elfogadott doppingellenes kormányrendelet pedig mindenben követi a WADA előírásait, így a görögökéhez hasonló veszély nem fenyegeti a magyar sportolókat.

A WADA valószínűleg megvonja az athéni laboratórium akkreditációját, és a közeljövőben más laborok is hasonlóan nehéz helyzetbe kerülhetnek.

Nincs klenbuterol a magyar élelmiszerekben

A magyar hatóságok vizsgálatai szerint itthon nincsenek klenbuterollal szennyezett élelmiszerek, a Kínába utazóknak ugyanakkor továbbra sem biztonságos húskészítményeket fogyasztani. A táplálék-kiegészítők viszont itthon is változatlanul nagy veszélyt jelentenek, hiszen egyszerűen forgalomba kerülhetnek olyan készítmények (elsősorban zsírégetők, izomtömeg-növelők és potencia-fokozók), amelyek a WADA-tiltólistán szereplő szert is tartalmaznak.

A Magyar Csapat – Olimpia előtt 300 nappal

A Magyar Antidopping Csoport, - ahogy ezt a Pekingi Olimpiai Játékok előtt is tette -, most is céljául tűzte ki, hogy valamennyi olimpiai szereplésre esélyes sportolót a nemzetközi elvárásoknak megfelelően ellenőriz. Az idei évben a Magyar Állam megrendelésében 1.100 mintavételre, az Olimpia évében pedig, várhatóan 1.300 vizsgálatra kerül sor. A minták doppinganalízise a seibersdorfi WADA akkreditált laboratóriumban zajlik, mely Európa egyik legjobb WADA akkreditált laboratóriuma.  

 

Magyar Antidopping Csoport"

 

IGF:

Az IGF kimutatásához közel járhatnak, lehet ki is fogják mutatni London előtt, mivel a CERA-val is be merték játszani ugyan ezt a trükköt Peking előtt. Ám drága és megbízhatatlan volt a teszt, így nem hiszem, hogy a "nagyokat" gyakran fogják tesztelni ezzel. A másik probléma az, hogy ez egy peptid molekula, amit valószínű csak vérből tudnak kimutatni, ráadásul ürülése 12-24h, így akinek egy kicsit komolyabb stáb áll a háta mögött, ki tudja számolni, mikor "kell" vért adnia. Hasonló a szituáció jelenleg a növekedési hormonnal is. A növinél további kételyeket biztosít, az hogy még SENKI nem bukott meg vele (esetleg házkutatás közben). Arról pedig, hogy kik is használják, nem feltétlen az izomtömeg orientált sportolók, hanem mindenki: Lantos Jhonny*-tól Ringo Starrig*; testépítők, popsztárok, maratoni futók.

EPO:

Ezt a hírt már ugye Pekingben ellőtték, amikor már "minden epot" élen a CERÁ-val ki tudtak mutatni, így ez az információ megkérdőjelezi az egész hírlevél, az egész MACS és WADA munkáját, hitelességét. Érdekesség, hogy már buktak meg CERÁ-val, így totál nem értem, miért van szükség erre a kamuhírre.

Véleményem szerint, aki meg fog bukni az Olimpián vagy az Olimpia előtt, az amatőr hiba, vagy valami összeesküvés áldozta.

A többi információnak pedig lehet igazságalapja.

*Nem kívánok újjal mutogatni senkire, ezért a példákat ne vegyétek komolyan. Lantos és Ringó lehet nem IGF-eznek, hanem dekáznak vagy sztanáznak.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

2011.09.22. 18:34 tpen

PEG-MGF acetate

Molekuláris formula: C47H58N12O6

Történelem:

A PEGylating MGF kifejlesztését egy Kínai vegyipari vállalat végezte 2005 környékén, a versenyhelyzet szülte meg. Szükség volt erre, mert akkor már volt IGF-1, IGF-1 Lr3, MGF. Az MGF tulajdonképpen kapott egy PEGylating molekulát, evvel téve életképesebbé a szert, mivel eddig alkalmazhatatlan volt, a vérben egyből összeomlott, nem jutott el az izmokig. Ezzel a technológiával 30 óráig aktív a vérben.

Hatás:

 • amikor edzés hatására lebomlanak az izmok az MGF a felelős ezek visszaalakításáért, az izomnövekedésért,
 • új izomrostok létrehozása,
 • nitrogén visszatartás, emelkedett fehérjeszintézis,
 • általános növekedés,
 • enyhébb zsírégető és erőnövelő hatás (mint az IGF-1 Lr3).

Kísérletek:

Egereken végzett kísérletben, 2 héten belül az állatok tömege 20%-al nőtt, míg 4 hónap IGF-től 25%-ot. Kiderült az MGF (a hagyományos, nem a peg) gyorsabb, mint az IGF.

Felhasználás:

 • erősportolók, bodybuilderek és hosszútávú sportolók (közép és középhosszútáv nem annyira) körében terjedt el,
 • egyik verzió az IGF+MGF (az MGF mint kiegészítő),
 • a másikban pedig kúraszerűen 200-500mcg/nap,
 • injekcióval juttatják a bőr alá étkezések alkalmával.

Mellékhatások:

   

 • sejtburjánzás miatt a rákos megbetegedések kialakulását idézheti elő,
 • hormonháztartás felborulása,
 • hosszadalmas használatának beláthatatlan következményei lehetnek.

Megjegyzés: a doppinglista tartalmazza a sima MGF-et, de ettől még nem ajánlanám senkinek sem a használatát, a szakirodalmak hiányában (mivel egy fiatal termékről beszélünk) nem tudhatjuk, milyen hatása lesz mondjuk 10 év múlva. Amennyiben mégis kidobnál érte 2-300e Ft-t havonta, vegyél léci még 10e Ft-ért egy Animal Pakkot és pár mázsa zöldséget, mivel szükséged lesz az antioxidánsokra.

Szólj hozzá!

2011.09.22. 18:12 tpen

Pár gondolat a doppinglistáról

Vannak olyan dolgok, ami mellett nem lehet leszegett fejjel elmenni, mi sportolók pedig gyakran így teszünk.

 • Az az oldal aki használ tiltott szereket, hajlamos megfeledkezni a mellékhatásokról, a jövőben problémákról. Nem tudjuk mára már minek is jött létre az a fránya tiltólista, hát nem azért mert kina iparát taccsara akarták vágni a jenkik, hanem azért, hogy megvédjék a buta polgáraikat, akik mindenféle előképzettség nélkül belevágtak valami cucc mély izomba való fecskendezésébe.
 • Van a másik oldal, aki nem használ. Ők ugyanannyira hibásak, tudják ki szed mit, de csak ennyit mondanak magukban: "Zsolti eldöntötte, tudja mivel jár..." stb. De Zsolti nem tudja...

Eddig én is a 2. oldal katonája voltam, mélyen hallgattam minden infóról, amit tudok, de eljött az idő, hogy kinyissam a számat. Belátok a táplálékkiegészítő ipar mély bugyraiba, de az lassan már unalmas. Most őszintén kit érdekel az, hogy a Scitec Dunakeszin gyártat, a Biotech USA egész amerikai sztorija kamu és még gyára sincs, a ProNutrition pedig Erdélyben Romániában csomagolja az árút. Baromira senkit, és nincs is jelentősége ezeknek. Az igazi ellenség a listába be van írva.

TILTÓLISTA 2011

- 2011. EVI TILTOLISTA NEMZETKOZI DOPPINGELLENES SZABALYZAT
- 2011. évi tiltólista, a legfontosabb módosítások összefoglalása

Angolul:
- WADA_Prohibited_List_2011_EN
- WADA_Explanatory_Notes_Prohibited_List_EN
- WADA_Monitoring_Program_2011_EN
- WADA_Summary_Modifications_2011_List_EN

 A jövőben sokkal több dopping cikk lesz, a hatóanyagokat be fogom mutatni, de nem a lerágott csontokat, hanem az újakat, amiket a Kínaiak még csak most pakolnak a konténerbe és adják fel az uszályra, hogy londonig megérkezzen.

Szólj hozzá!

2011.09.16. 09:01 tpen

Az L-carnitene + szénhidrát hatása az állóképességi sportolókra

Számomra kedves téma, mivel sok állóképességi sportoló vesz körül, és olvassa lelkesen a blogomat. Ezen kutatás szerint, ha egyszerre, és megfelelő mennyiségbe keveritek az L-carnitinet szénhidráttal (továbbiakban: CH) akkor a gazdaságosabb glikogén felhasználás mellett az izmok magasabb energiafelhasználása figyelhető meg.

Az L-Carnitine egy elvileg baromi hatásos, nagyon jól működő kiegészítő, de gyakorlatban sajnos ez nem igaz:

 1. emelkedett zsír felhasználás,
 2. nagyobb energia,
 3. jobb anyagcsere.

Az l-karnitin gyakorlatilag elhanyagolható mennyiségben kerül rendeltetési helyére, ezért alkalmazása nem megtérülő.

Azonban az University of Nottingham-ben úszókon, triatlonosokon, kerékpárosokon és futókon végeztek egy 24 napig tartó kísérletet, ami sikeresnek mondható. Napi 2 alkalommal kapott a vizsgált csoport sport italt:

 • 80g CH,
 • 2 g L-karnitin L-tartarát.

A másik csoport pedig nem kapott CH-t, csak 1.36 g L-karnitint.

24 hét után terheléses vizsgálaton estek át a sportolók. Eredmények a CH-s csoportban:

 • 30 perc kerékpározás után 50%-al magasabb oxigén felvétel,
 • kevesebb glikogén, magasabb zsír felhasználás,
 • alacsonyabb laktát szint,
 • hatékonyabb CH anyagcsere,
 • a foszforkreatin mennyisége megmaradt, ami azt jelenti, hogy az ATP rendszert nem vagy gazdaságosan használta a szervezet, míg ez a mennyiség a másik csoportban csökkent.

 

Forrás: J Physiol. 2011 Feb 15;589(Pt 4):963-73.

A következtetésem: nem megfelelő módon használtuk eddig az l-karnitint.

ajánlott kiegészítők: Carnimax 2000 - 10 ampulla, Vitargo - 1350g

 

Szólj hozzá!

2011.09.16. 08:17 tpen

Fogyókúra C-vitaminnal

Nap mint nap érkezik csodaszer a Scitec (itt most írhatnám akármelyik profithajhászt) polcaira, kezdődött a 2000Ft-s karnitinnal, mára befejeződik a 7000 forintos Adipokillal. Na nekem ettől hányingerem van. Nem elég, hogy drága, de még csak nem is lehet hinni benne, napi 1822mg hatóanyagtól szerintem túl sok minden nem történhet. Mindegy, nem ez a fő szerintem, ki mennyi koffeint, karnitint vagy - az Adipokillben megtalálható - traxacum officinalét fogyaszt. Vannak olyan alapvető élettani folyamatok (anyagcsere folyamatok) amik nem tudnak végbemenni a megfelelő vitamin és ásványi anyag fogyasztása nélkül. (Itt most nem emeltem ki a megfelelő mennyiségű és minőségű víz fogyasztását, de aki a blogom olvasó az ezt már kívülről fütyüli.)

Carol S. Johnston (2007) szerint az emberek által bevitt gyümölcsökből nem fedezhető a napi vitaminszükséglet. Ennek több magyarázata lehet:

 1. kimerültek a termőterületek a túlnépesedés miatt,
 2. környezetszennyezés,
 3. nemesítés és génmódosítás,
 4. megváltozott az emberi szervezet, stb.

AVitamin Cz átlag amerikainak a megfelelő vitaminmennyiség 1/4-e található meg a szervezetében, ami akár skorbuthoz is vezethet.

Hogy visszatérjek a címben megjelölt témámhoz, a C-vitamin szegény táplálkozás többek között kevesebb L-carnitine termelésére csökkenti a szervezetet. Az L-carnitine feladata lenne a mitokondriumba szállítása a hosszú láncú zsírsavaknak. Az a karnitin, amit a szervezet megtermel, sokkal többet ér, mint a kívülről bevitt, mivel az egyből a rendeltetési helyére kerül (sejt szinte), nem pedig a vérben kering, majd kiürül.

Jhonston teszt csoportja, 1 hónapon keresztül placebót, aztán 1 hónapig napi 500mg C-vitamint kapott. A vizsgálati időszak közepén és végén méréseket végeztek, futópadon mérték az állóképesség javulását.

Jhonston is utal egy másik kutatásra [Nutr Health. 1985; 4(1): 25-8.] ahol a vizsgált csoport napi 1g C-vitamin mellett vesztett 6 hét alatt átlag 2.5kg zsírt.

Forrás: J Am Coll Nutr. 2005 Jun;24(3):158-65.

Ajánlott termék: Tested Vitamin C-1000 http://pronutrition.hu/Tested%20Vitamin%20C-1000

Szólj hozzá!

2011.09.10. 17:50 tpen

Thymosin beta 4

Thymosin beta 4 továbbiakban csak becenevén: TB-500. Egy peptidhormon, ami széles körben el fog terjedni a profi sportban. Rengeteg előnyt szerez a sportolónak, amit a lósportban már többek is tapasztalhattak. Amikor először hallottam erről a cuccról, én is csak kérdeztem: "mi ez", az egyik ismerősöm szellemesen csak utalt a megfejtésre: "én nem tudom, de kérdezd Overdoset".

Jelenleg nem elég, hogy nem tudják kimutatni a WADA-nal, de fogalmuk sincsen róla mi ez. A  hatályos (2011.) doppinglista nem is tartalmazza.

Jelenleg kísérleti fázisban van, tömegtermelése már megoldott: egy koreai egyetem pár hónapja dolgozta ki a termeléshez szükséges technológiát, amit több kínai cég meg is vásárolt. Bár sejtésem szerint ők már korábban is tudtában voltak, alkalmazhatták már versenyzőiken is. A lóversenyeken gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek az orvosok, így a versenysportban való elterjedésének semmiféle akadálya sincs.

Az orvoslásban való megjelenésére a BBC értesülései szerint 10 évet kell várni, bár már a bejegyzett gyógyszerek listájára felkerült. A bodybuilderek mikor kezdhetik használni? Csak pénz kérdése, valószínűleg a top 10 már tolja.

A kutatók szerint ezzel a gyógyszerrel lehet majd kezelni a szívinfarktus után regenerálódni kívánó betegeket, egyéb keringési problémákat, autoimmun és egyéb immun betegségben szenvedőket, a rákot és a kemoterápia után lévő gyengeséget. A sportban pedig előnyt jelenthet a mind az állóképességi, mind az erő-izomtömeg oldalnak. Az állóképességi sportolók számára előnyös oldala: a vérképzés beindítása (hasonló hatást érhetnek el vele mint az EPO-val), izomzat, ínszalagok regenerálása, erezettség fokozása. Az izom központú sportokban segít a megfelelő izomzat kialakításában (mivel át tud transzformálni sejteket és újakat tud létrehozni, ha szükséges, olyasmi roboláló hatása lehet mint az IGF-1 és HGH készítményeknek), izomzat regenerálása, száraz izomzat fejlesztése, LH és tesztoszteron hormonok beindítása, erezettség fejlesztése.

Biztonságosabb a TB-500 mint "elődei" aminek tulajdonságait hordozza: EPO, IGF-1, mivel nem igazán túladagolható (vagy még nem tudták bemérni) és gyengébb a rák-kockázat.

Adagolását tekintve a jelenlegi formulát subcután adják be edzés előtt, az első héten 10mg-ot, utána egy hónapon keresztül 10mg-ot. Használatát senkinek sem ajánlom, a cikk csak tájékoztatás érdekében született meg. De amúgy is, kinek van egy hónapra 200-250ezer forintja? Nem olcsó mulatság, beszerzése nehézkes, megrendelés/fizetés/szállítás külföldről... kétes! Így marad a TB-500 a gazdagok és a profik (és a lovak) kincse.

Szólj hozzá!

2011.08.09. 10:50 tpen

Vásárlólista kiegészítés

Nemrégiben egy sport csapatnak tartottam előadást, és a nyomásukra készítem el ezt a cikket, mivel a srácok nem jártasak annyira a táplálék kiegészítők piacán való vásárlásban. Most tehát olyan dolgokat fogok leírni, amiket nem árt vásárlás előtt elolvasni, hogy minél inkább (ár/értékben) jó terméket vásároljunk és ne dőljünk be a "klasszikus", vásárlókat megtévesztő marketing szlogeneknek.

L-Carnitine

1000mg legyen a napi adag egy nőnek, minimum 2000mg egy férfinek. Használat reggel vagy edzés előtt. Javíthatja a zsírégetést, az állóképességet.

Izületvédők

Alapanyagok: Glucosamine, Methylsulfonlymethane (MSM), Chondroitin Sulfate A (CSA), Chondroitin Sulfate B (SCB), Hylauronic sav.

ajánlott termék: Animal Flex (Universal) - 44 tasak http://pronutrition.hu/node/122

Izotóniások, ásványi anyag kiegészítők, sótabletták

Alapanyagok: nátrium, kálium.

Kevésbé fontosak: kalcium, magnézium, klór, szódium.

Fehérjék

Le kell ellenőrizni a tényleges fehérjetartalmat, mivel a gyártók gyakran megtévesztik a vásárlót, ezt az információt címke hátoldalán találod. Fontos ez a tevékenység, mivel a fehérjék különböző tisztaságúak lehetnek. Aranyszabály: 100%-os tisztaság nincsen, amelyik gyártó ezt írja rá: hazudik, és csak reméljük hogy ennyit hazudik...

további kérdéseket várom itt vagy szóban

 

Szólj hozzá!

2011.02.26. 10:49 tpen

A koffein csillapítja a fájdalomérzetet

A koffein gyorsítja az anyagcsere sebességét, növeli a természetes stimulánsok termelődését: adrenalin és noradrenalin. A kevésbé ismert funkciója viszont, hogy csillapítja fájdalomérzetet az által, hogy megemeli a test természetes béta-endorfin szintjét.

A kutatást a Yale Egyetem csapata végezte 2000-ben. Fiatal férfiakon végezték, testsúlykilógrammonként 6mg-t kaptak, ami egy 80kg-s ember esetében 480mg. Ez igen nagy mennyiségnek mondható.  A megterhelés után 2 órával fokozott béta-endorfin termelést figyeltek meg.

 

forrás: [J Clin Endocrinol Metab. 2000 Jun;85(6):2170-5.]

 

Ajánlott, magas koffeintartalmú táplálékkiegészítők:NRG, Cell FX, Xplode.

tpen

Szólj hozzá!

2011.02.24. 09:26 tpen

Zsírégető reggeli kalciummal és D-vitaminnal

Amennyiben a reggelid 550mg kalciumot és 9mcg D-vitamint tartalmaz, a szervezet hatékonyabban égeti a zsírt, és kevesebb kalóriát kell bevinni napközben. A Curtin University of Technology ausztrál kutatói jutottak erre a megállpításra, amit a Clinical Nutrition folyóirat hamarosan le is közöl.

A kutatók két csoporttal végezték a kísérletet, 2x11, 50 éves férfin. Az első csoport (LCT) rendes reggelit kapott, a második csoport (HCT) tejet kapott és extra adag kalcium+D-vitamin kiegészítést.

LCT: 250mg kalcium, 0,3mcg D-vitamin.

HCT: 540mg kalcium, 9mcg D-vitamin.

A reggeli után a kutatók megmérték az elégetett zsírok és szénhidrátok mennyiségét, felfedezték, hogy a HCT csoport testhőmérséklete magasabb, a HCT reggeli gátolta a szénhidrát égetést és ösztönözte a szervezetet a zsír használatra, mint energiaforrás.

Négy órával a reggeli után kaptak ebédet a vizsgált alanyok, ami nem volt kalciummal dúsítva, mérték a noradrenalin szintet, ami a HCT csoportban ismét magas értéket mutatott, a glicerin szintén magas volt, ez jelzi az aktív zsírégetést.  Az adrenalin és a noradrenalin feladata ebben az esetben, hogy jelezze a sejteknek a zsíranyagcsere megkezdését.

A HCT csoport reggelije csökkentette az étvágyat, mintegy 15%-al kevesebb kalóriát vittek be a többi étkezésből.

forrás: Clin Nutr. 2011 Jan 26. [Epub ahead of print].

Ezt a kutatást az ausztrál tejipar egyik vállalata készítette, ezért óvatosan kell az eredményekkel bánni. Ráadásul, én nem is vagyok nagy tejpárti, mi több, majdnemhogy tej ellenes vagyok, mégis fogyasztok tejtermékeket, sajtot és tejsavó izolátumot: WPI. Más lehetőség a vitaminok használata: Dynamite pak.

tpen

 

 

 

Szólj hozzá!

2011.02.23. 20:33 tpen

Valószínűleg az eNOXIDE nem működik

A reklám szerint az eNOXIDE tartalmazza az igazi nitrogén-monoxidot 2 - [nitrooxy] thyl 2-amino-3-methylbutanoate [2NMB], ez valószínűleg nem működik. A University of Memphis kutatói jutottak erre a következtetésre.

Az NO fokozók hivatása, hogy a szervezetben megemeljék a nitrogén-monoxid koncentrációt, így a sportolót hozzásegítsék egy olyan állapothoz, amiben az izmai jobban dolgoznak. Kitágítja  véredényeket, így több oxigén, tápanyag szállítódik az izomsejtekbe.

A klasszikus NO fokozók aminosavakat, enzimeket tartalmaznak, amiktől a nitrogén-monoxid szint megemelkedik a vérben. Ez a termék viszont 2NMB-t tartalmaz ami közvetlen donorja az NO-nak.  Így elméletileg ennek a szernek jól kéne muzsikálnia.

De nem így történtek a dolgok, műszeres méréssel könnyen rájöhetünk, hogy nem minden esetben működik, vagy ha működik, akkor nem különösebben jobb eredményt produkál, mint a placebo.

forrás: J Strength Cond Res. 2010 Oct;24(10):2587-92.

Személy szerint  ha NO fokozás akkor: Xplode vagy Superpump 250.

tpen

Szólj hozzá!

2011.02.23. 20:12 tpen

A test több zsírt éget BCAA / izoleucin kiegészítéssel

Az edzés előtt fogyasztott fehérje és szénhidrát növeli az edzésteljesítményt, ez eddig tiszta mindenkinek. De ha zsírt akarunk égetni, akkor valószínűleg nem ez jut egyből az eszünkbe. A címben említett elméletet alátámasztva Oita Egyetem (Japán) tudósai végeztek kutatást.

A BCAA alkotóelemei az izoleucin, a valin és a leucin, mindegyik kulcsfontosságú szerepet játszik az edzésmunka alatt. Az edzés alatt kevesebb izomszövet bomlik fel és jobb anabolikus környezetet tart fent. Amikor az izomszövetek energiaszegény állapotot észlelnek, elkezdik saját magukat felbontani, és a bennük lévő BCAA aminokat felhasználni.

Epidermológiai vizsgálat mutatta be, hogy azoknak az embereknek, akiknek a táplálkozása nagyobb mennyiségű BCAA-t tartalmaz, kevesebb zsírt raktároznak. Ez részben a leucin anabolikus hatása miatt van, de a japánok rájöttek, hogy nem ez az egyetlen tényező.

Az elvégzett állatkísérletek arra engednek következtetni, hogy az elfogyasztott izoleucin serkenti a zsírégető enzimek munkáját, és aktiválja az UCP2 és UCP3-as fehérjéket, amelyek fellendítik az anyagcserét.

A sportolóknak 10-20g BCAA elfogyasztása lenne célszerű edzésenként

forrás: J Nutr. 2010 Mar;140(3):496-500. Epub 2010 Jan 20.

ajánlott táplálékkiegészítők:

Amino BCAA - 150 kapszula

Pro Building - 500g

Itt megjegyezném, a saját receptem: 5g glutamin + 5g bcaa + 5g arginin minden edzés után 500ml vízbe. Azaz: Pro Building - 500g + Arginine FX - 25 tasak + Glutamine 600g

 

tpen

Szólj hozzá!

2011.02.23. 17:53 tpen

Aminosav történelem (csak az igazán elszántaknak)

Az aminosavgyártás története 1909-ben kezdődött, amikor az Ajinomoto cég
nátrium-glutamátot kezdett gyártani (ételízesitő, ízfokozó) sikérből illetve szójából.
1957-ben a Kihoshita cég a Corynebacterium glutamicum-mal kezdett glutaminsavat és
nukleotidokat előállítani, ezzel Japánban megjelent a fermentációs ipar új ága, az
aminosavak és a nukleotidok előállítása. 1981-ben már évi 365.000 t aminosavat
állítottak elő, 1998-ra pedig az aminosavak éves forgalma elérte a 1.7 Mrd $-t.

Aminosavakat sokféleképpen fel lehet használni. Például a kenyér készítésénél is
adnak lizint a tésztához. Orvosi gyakorlatban infúziós oldatok készítésére használnak
aminosavakat, illetve gyógyszerek előállításához. Glutaminsavból és aszparaginsavból
csinálnak agysejt-gyógyszereket, illetve bronchitis kezelésére is készítenek
aminosavakból gyógyszert.
Aminosavakat többféle úton elő lehet állítani:
→ Az egyik lehetőség a fehérje-hidrolizátumból való elállítás. Működő technológia
létezik cisztein, leucin, aszparaginsav, tirozin és glutaminsav gyártására.
→ Elő lehet állítani kémiai szintézissel (Met, Gly, Ala, Trp), ezeknél az
aminosavaknál a fermentációs út nem elég hatékony. A szintézisek racém elegyet
eredményeznek, amit aztán reszolválni kell.
→ Elő lehet aminosavakat állítani biotechnológiai úton is:
Direkt fermentációval (de novo bioszintézis): a vad törzsekből az anyagcsere mérnökség
elvei szerint létrehozott és izolált auxotróf és regulátor-mutánsokat használják,
főleg glutaminsav és lizin előállításakor.
Prekurzor-addíciós eljárással (Ser, Trp): ennél egy olyan vegyületet adnak a fermentációhoz,
amit a mikroba beépít a végtermékbe, ezáltal könnyebben, gyorsabban,
nagyobb mennyiségben tudja előállítani az aminosavat.
Biotranszformációval (enzimes, sejtes): csak egyetlen biokémiai reakció végrehajtása,
amihez a szükséges enzimet nem mindig izolálják, hanem sokszor nyugvósejtes
tenyészet formájában alkalmazzák (aszparaginsav).
Japán cégek Corynebacterium és Brevibacterium törzsekből izolált használták.
Ezeknél két anaplerotikus út működik, míg az E. colinál és a B. subtilisnél csak egy.

idéztem: Pécs Miklós

Szólj hozzá!

2011.02.23. 17:52 tpen

Fogyókúra, szálkásítás

Ez egy olyan téma, amiről csak hallomásból tudok, mivel tudatosan még sosem csináltam. De lássuk.
Igen kemény és fránya munka ez, a meló részéről fogok előbb beszélni. Alacsony pulzus zónában kell edzeni, legalábbis régen azt ajánlották, most már inkább azt mondják, h bele bele kell indulni, felhúzni a pulzust. Most persze kardi munkáról beszéltünk.
Táplálkozás ügyileg pedig arra kell figyelni, hogy minél kevesebb szénhidrátot vegyünk magunkhoz, fehérjedús ételeket fogyasszunk. A fehér kenyér pedig felejtős...

Lássunk egy étrendet:
*Reggeli: lehetőleg citrusféle, vitamin, télen +c-vitamin, tej, tejtermékek, fél liter folyadék
*10 órai: citrusféle, fél liter folyadék
*ebéd: fehér hús kevés rizzsel, de inkább csak párolt gyümölccsel, zöldségekkel, fél liter víz
*uzsonna: gyümölcs, fél liter víz
*vacsora: zöldség, húsfélék, fél liter víz
*edzés előtt: mazsola vagy aszalt gyümölcsök, magvak, fél liter víz
*edzés után: zab(+müzli), méz, aszalt gyüm. v agy mazsola , fél liter víz

Szólj hozzá!

2011.02.23. 17:52 tpen

Cica - Amit az Animal Cutsról tudni kell!

Sziasztok!
A Cica egy tápkieg szlengesített neve, a kajakosok között igen elterjedt, ez a Cuts (Universal). Tulajdonképp mi nem is arra használjuk amire kitalálták, amire a builderek, mi csak edzés/verseny előtti felpörgető cuccnak használjuk.
A tápkieg előre kimért adagokban van, egy zacskó tartalmaz 6-8 (most pontosan nem tudom) kapszulát és tablettát. Elfogyasztása bő vízzel ajánlott, mert irritálhatja a gyomrot.
Hatása hihetetlen, lekapcsolja az agyat, megszaporázza a pulzust és a levegővételt. Az adagolásra van írva, hogy napi kettő adagot lehet beküldeni, egy kúra pedig 2 doboz (42 nap). A legenda szerint, csak arra kell figyelned, hogy elég levegőt vegyél a futam alatt, nehogy megfulladj. :) Ezzel könnyű megcsinálni a 110%-ot.
A zsírégető hatásáról nem tudok beszámolni, mert nem mertem kúraszerűen használni, és nem is ajánlom senkinek, csak aki abból él hogy leszálkásít egy-egy verseny előt.
Ami biztos hogy a termék olyan kemény hormon fokozókat és vízhajtókat tartalmaz, hogy 18 év alattiaknak nem ajánlom, bár én szedtem akkor is, túléltem, de nem biztos, hogy előnyömre vált.

tpen

Szólj hozzá!

2011.02.23. 17:52 tpen

Az aminosavak csalfa világa

A folyékony aminokról nem rég hallottam egy érdekes dolgot egy kedves, hozzáértő barátomtól.
Tulajdonképp nekem már korábban gyanús volt minden amino készítmény, hiszen, a már korábban leírt cikkemben (az aminosban) arról volt szó, hogy 3 különböző eljárással készítik az aminosavakat, ha ez tényleg így van, akkor miért egy alacsony biológiai értékű (whey összetételű) kiegészítő az eredmény?
Amennyiben több különböző eljárással készül az amino liquid, akkor simán tudnának egy magasabb biológiai értékű dolgot csinálni, mint a tojásfehérje, hiszen ugyanolyan gyorsan felszívódna, mint a whey amino, mivel amino, a szervezet készen kapja. A következtetés amit levonhatunk, és amire ismerősöm is felhívta a figyelmemet: valószínű (biztos!?) hogy mindegyik (vagy nagy százaléka) a piacon lévő termékeknek kamu, sima whey lé, nincsen bontva aminokra. És pont egy amerikai cég ("timbab") termékével hozakodott elő, és ha az amerikai álom ez akkor hajjaj a magyar álomnak.
Régebben a magyar gyártók között volt olyan cég, aki csak vett egy présgépet, és tömörítette a fehérjét, aztán tett rá egy gél réteget, és kész az "amino kismillió" termék. A végeredmény: törött vécécsészék (kifejtem: mire az emésztőszervrendszer meghámozta a tabit a géltől, és elkezdte volna bontani a "fehérje kavicsot" addigra végigfutott a gyomron. Hát igen, ez nem kicsit kellemetlen, amikor koppan a WC-ben).
Amit ajánlok: ne hallgass senkire, mindenki hazudik, főleg a színes katalógusok!

tpen

Szólj hozzá!

2011.02.23. 17:51 tpen

A Cola az ellenségünk? - Avagy meddig élnek a jegesmedvék?

"Bár a Cola-Light-ot sokan a sporttal és az egészséggel kapcsolják össze, valójában idegméregként ható, potenciálisan rákkeltő, nagy intenzitású édesítőszerek (aszpartám és aceszulfám-K), fog- és csontromboló savak (foszforsav), DNS-károsító színezőanyagok (ammónium-szulfitos karamell), pszichikai függőséget okozó koffein, illetve további meg nem nevezett „ízesítőanyagok" az aggasztó elegye.

Nátrium-benzoátot is tartalmaz, amely erős savak jelenléte mellett - ilyen például a citromsav, ami a termékben ugyancsak megtalálható - rákkeltő benzollá (lásd alább) bomlik.

Az üdítőital-gyártók már a kilencvenes évek óta ismerik ezt a kémiai hatást, mivel azonban a szabályozó hatóságok eddig semmiféle kényszerítő intézkedéssel nem befolyásolták a cégeket az általuk alkalmazott recept módosítására, annak érdekében, hogy megelőzzék a benzol keletkezését, a cégek továbbra is folytatják a benzoátok és a savak keverését.

Ironikus, hogy a normál italokban alkalmazott magas fruktóztartalmú szirup a fenti reakciós folyamatot lelassítani látszik, így a benzol keletkezése leginkább a diétás italokban jelentős probléma. "

tudatosvasarlo.hu

Ezek szerint a kóla rossz, de azért hoznék pár ellenérvet, csak vázlatosan:
*foszforsav: segít az ATP regenerációban,
*cukor: (ez nincsen a Diet szériában) regenerál,
*hatásos kampány volt vagy sem, de a tour de france-n is láttam hogy isszák a bringások, mitőbb keverik sörrel vagy pezsgővel,
*erős fertőtlenítő hatása miatt iszom gyomorbántalmakra.

tpen

Szólj hozzá!

2011.02.23. 17:51 tpen

Light kama!

Chris Carmichael: „Az egészségesebb életmód kialakításához vezető út az étrendben tett apró változtatásokkal, a jelentéktelennek tűnő mindennapos, de káros szokások fokozatos elhagyásával kezdhető meg."

A Light vagy Diet termékekben ételízesítők, édsítőszerek arzenálja van, és ha ezeket isszuk akkor kevesebb cukor jut a véráramba, így fogyunk. Persze ez nem igaz... Itt is van dupla csavar!
A lényeg az, hogy ha iszunk egy light pl üdítőitalt, akkor a szervezet joggal számíthat arra, hogy jön a cukor, a szénhidrát. Ezért megemeli az inzulin szintet, ami lenyomja a vércukorszintet. Persze ez baromira nem jó.
Az agy megkapja az ingert, hogy valami baj van, ez számunkra éhségérzet képében jelenik meg. A szervezet visszabüntet, mert mi becsaptuk, ennünk kell valamit, ha gyengék vagyunk akkor nassolnunk kell valamit.
Ezek az ízesítők többnyire mesterségesen előállított molekulák, amik a környezetben nem fordulnak elő. A szervezet lehet le tudja bontani valami egyéb butaságra, amit ismét csak nem tud hasznosítani, de rosszabb esetben lerakódik.
Néhány Light-os termék pedig nem is a szénhidrát mennyiséget hanem a zsírt fogja vissza, amitől borzasztóm íze lesz mindennek. Valószínű nem a %-okkal kéne vacakolnunk, hanem az életvitelünket kéne rendesen átalakítani!

tpen

Szólj hozzá!

2011.02.23. 17:51 tpen

Mennyit is kell inni?

"Az emberi szervezet nagy százalékban tartalmaz vizet, melyből a nap során sokat veszít. Nagyon fontos, hogy pótoljuk, de miért és hogyan?

Egy újszülött szervezete 75 százalékban tartalmaz vizet. Ez a mennyiség felnőttkorra 60, majd idős korra 50 százalékra csökken. Elsőre talán meglepő, hogy mennyi vizet tartalmaz testünk, de a folyadéknak nagyon összetett és fontos szerepe van a szervezet egészséges és kiegyensúlyozott működése szempontjából.

A víz élettani szerepe

* A víz mennyisége lehetővé teszi a vérkeringést.
* Fontos szerepet játszik a vér összetételében.
* Részt vesz a tápanyagok és az oxigén szállításában.
* Hozzájárul a salakanyagok és a gázok oldásához.
* Befolyásolja a testhőmérsékletet.
* Alakítja a sav–bázis egyensúlyt.

Hol van a testben ennyi víz?

A víz nagy része a szervezeten belül a sejtekben található, a sejten kívüli mennyiség pedig a nyálkahártyában, a különböző testváladékokban – például a nyálban, az emésztőnedvekben, a vizeletben, a könnyben vagy az izzadságban – és a vérben.

Hogyan veszíthetsz belőle?

Vizet veszítesz emésztéskor és a vizelet távozásakor. Nyáron, amikor mindenki izzad, rengeteg folyadék és ásványi só, vitamin távozik testedből. Ha eleget iszol, folyadékháztartásod egyensúlyban marad. Az azonban mindenben meglátszik, ha nem iszol tudatosan eleget. Könnyebben elfáradsz, esetleg szédülsz, émelyegsz, fokozódhat a savtermelésed, nem tudsz kellőképpen koncentrálni, romolhat a munkabírásod, sőt még az is előfordulhat, hogy ingerültebb leszel, vagy rosszul alszol.

Mennyit és mit?

Éppen ezért jó volna, ha naponta meginnál legalább két liter, lehetőleg szénsavmentes ásványvizet. Az elveszített ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat főleg a táplálkozásból kell kinyerned, ezért a megfelelő folyadékpótlás mellett a változatos étrend is különösen fontos.
Ha diétázol, sportolsz, esetleg valamilyen állandó betegségben szenvedsz, a folyadékigényed is megváltozik. Ilyenkor általában többet kell innod, de legjobb, ha konzultálsz az orvosoddal, és kikéred tanácsát.

Természetesen nem csak vízzel pótolhatod a napközben elveszített folyadékot. A levesek, a gyümölcslevek, a cukormentes, leginkább otthon elkészített üdítőitalok és a lédús gyümölcsök is remek folyadékforrás lehetnek. Nyáron az ember kevésbé kívánja a forró levest, így ez helyettesíthető gyümölcsturmixokkal, cukormentes limonádéval vagy jégkásával is."

otvenentul.hu

"Vízvesztés és vízszükséglet
Természetesen nem mindegy, mekkora ember vízszükségletét nézzük, ezért számoljunk egy átlagosnak mondható, 80 kg-os ember adataival. Napi fogyasztásunk a vizelettel, széklettel, izzadással és kilégzéskor kibocsátott vízmennyiség: párás lélegzetünkkel 0,4 liter vizet eregetünk a levegőbe, a bőrön át 0,5 litert párologtatunk el, továbbá termelünk 1,4-1,6 liter vizeletet, végül a széklettel 0,1 liter ürül. Ez összesen 2,4-2,6 liter, ennyit kell naponta pótolnunk.
Honnan szerzünk vizet? Először is a táplálékkal - erről el szoktunk feledkezni - 0,9-1,1 liter vizet eszünk meg, melynek széndioxiddá és vízzé történő elégetésekor további 0,3 liter víz keletkezik. A hiányzó mennyiség tehát mindössze 1,2, legfeljebb 1,5 liter, testsúlykilogrammonként mintegy 17-19 ml. Érdemes meggondolni, hogy egy átlagos méretű ember vízfogyasztási adataiból indultunk ki. Egy feleakkora, filigrán hölgy vízből is feleannyit iszik. Ötven kilósan nem egészen egy litert fogyaszt az ember naponta, míg a termetes urak nyugodtan megihatnak dupla annyi vizet is, sőt szükségük is van rá. Tehát itt is testsúlykilogrammal kell számolni, akárcsak a gyógyszerek adagolásánál, de ezt a kitételt elfelejtik megemlíteni az ajánlások, melyek egységesen napi legalább két-két és fél liter folyadék megivásáról beszélnek. Ez testsúlykilogrammonként legalább 30 ml-t jelent. Sokan mondják, hogy képtelenek ennyi vizet inni, egyszerűen nem kívánják. Hogyan lehetséges ez? Nem kívánnánk, ami szükséges lenne, vagy rosszul becsüljük meg, mennyi folyadékot fogyasztunk?
Korábban mindenki ivott, amennyi jól esett, de mióta raklapszám állnak az üzletekben a különböző PET-palackos ásványvizek, valahogy egyre többször esik szó az ivás fontosságáról...
Vészes vízhiány
Kétségtelen, a vízhiánnyal nem szabad játszani, hiszen súlyos problémákat okozhat. Az idősek a reflexes szomjúságérzet hiánya miatt kortyolnak kevesebbet, ami bizony kiszáradáshoz vezethet. Vízháztartásunk nagyon alapos szabályzás mellett működik, és a test csak viszonylag kicsi víztartalombeli ingadozásokat tűr el. Ha vízvesztés nagy, de az utánpótlás elmarad, a vér és a többi szövet víztartalma csökken. A vér sűrűbben folyó lesz, vízkiválasztásunk csökken, a vesetestecskékben több folyadék szívódik vissza, spórol a szervezet, kevesebb vizelet képződik. Az első szomjúságot akkor érezzük, ha testtömegünk 0,5 százalékának megfelelő vizet vesztettünk, ami átlagos méretű embernél 0,3-0,4 litert jelent. Ha ennél több, mintegy 2 százalék víz távozott pótlás nélkül, - például erős izzadás vagy hasmenés következtében, - azt bizony már fáradékonyság, testi és szellemi teljesítőképességünk csökkenése jelzi. Három százalékos vízhiány már a nyál- és vizeletképződés mennyiségén is meglátszik. A száj kiszárad, cserepes lesz, székrekedés lép föl. Ha ennél is nagyobb kiszáradás következik be, a vér áramlási tulajdonságai olyannyira romlanak, hogy zavart szenved a keringés, nő a pulzus és a testhőmérséklet, rosszullétek, fejfájás, görcsök jelentkeznek. Ha a testtömeg 10 százalékának megfelelő víz hiányzik, tudatzavar, rosszullét fenyeget, 20 százalékos hiány a keringés és a veseműködés összeomlásához, végül halálhoz vezet. Ha környezetünkben van víz, ezek az állapotok nem következhetnek be, hiszen a szomjúságérzet idejében ivásra késztet. Szakemberek mégis úgy gondolják, hogy nem kevesen tartósan enyhe vízhiányos állapotban töltik mindennapjaikat.
A víz mint gyógyszer és a tudományos kételyek
Szomjúság nélküli vízhiányra utalhat például, hogy a vízivás enyhítheti a fejfájást. Az orvosok sok más tünetet is a vízhiánynak tulajdonítanak. Állítólag még az allergia is rosszabb tünetekkel zajlik, ha nincs a szervezetben elég folyadék. Bizonyos állapotoknál, például hasmenés után, esetleg vesekő megelőzésére, kiürülésének elősegítésére kifejezetten ajánlott a bőséges folyadékfogyasztás. Ajánlják méregtelenítésre is. Valóban mindennap terápiás mennyiségeket kellene elfogyasztanunk?
Nemrég amerikai tudósok felvetették, hogy nincsenek bizonyítékok a nagymennyiségű folyadékfogyasztás egészséges voltára, mindössze spekulatív elgondolás, hogy a sok víz jót tesz. A Pennsylvaniai Egyetemen most azt vizsgálják, szükséges-e naponta több, mint két litert lecsorgatni a torkunkon. Az már kiderült, hogy ez a mennyiség kimossa a veséből a nátriumot és a húgysavat, de hogy valóban használna, az egyelőre talány - írja az amerikai nefrológiai orvosi szaklap, a Journal of the American Society of Nephrology.
A vízivás kritikusai azt is megkérdőjelezik, van-e fogyasztó hatása az általánosan ajánlott, étkezés előtti kortyoknak. Néhány korty biztosan csökkenti az étvágyat, de hosszú távon nem lehet becsapni a szervezetet, legfeljebb hamarabb megéhezünk, s később pótoljuk a helyhiány miatt kimaradt falatokat. Hogy valóban hosszú távon is kevesebbet eszünk-e a trükk alkalmazásával, nem bizonyította senki.
Amikor a több víz veszélyesebb, mint a kevés
Ettől függetlenül a legtöbb ember igyekszik eleget tenni a kívánalmaknak, főként, amikor a hőség közeledtével a "csapból is az folyik", hogy csak inni, inni, inni! Próbáljuk buborékossal, citromlével, szörppel, sörrel... Míg általában a legnagyobb igyekezettel sem sikerül magunkba pumpálni 2-2,5 liter vizet, vannak napok, amikor úgy érezzük, ki tudnánk inni a Dunát is, és egyik poharat a másik után hörpintjük föl; szaunázás, búvárkodás, tikkasztó hőségben futás, emelkedőn való kaptató vagy egy kiadós kerékpározás után.
Mitől is függ a vízigényünk? A külső hőmérséklettől és páratartalomtól. Száraz levegőben több nedvességet adunk le a tüdő légzőfelületén és bőrünkön keresztül. Normál körülmények között napi fél-egy litert vesztünk a bőrünkön keresztül, extrém körülmények között viszont ennek többszörösét is elpárologtatjuk. Környezetünk hőmérséklete is számít, hiszen nagy melegben a bőrön keresztüli közvetlen hőleadás nem hatékony, ilyenkor izzadságunk párologtatásával tudjuk csak magunkat megfelelően hűteni, elsősorban a fej, a hát, a karok és a láb bőrén keresztül izzadva. Meleg irodahelyiségben a normál napi adag háromszorosát, napi másfél litert adunk le ily módon. Annyit izzadunk, amennyi a szervezet hűtéséhez szükséges. Összesen napi 12 liter izzadság is képződhet. Ilyenkor kell csak a folyadékpótlás! De vigyázat! Melegben intenzív fizikai munka mellett vagy sportoláskor óránkénti egy-két, sőt három litert is kiizzadhatunk. Miután egy óra alatt legfeljebb egy liter vizet tudunk ivással pótolni, a folyadékpótlás nem elegendő, s csak lassan utólag is sokat kortyolva tudjuk helyreállítani szervezetünk folyadékháztartását. Ezért érdemes az extrém melegben történő fizikai megterhelésre felkészülni, előzetes edzés, aklimatizálódás során szoktatni a testet, hogy jobban tudjon alkalmazkodni. A másik lényeges pont, hogy a tetemes mennyiségű folyadékpótlás akár veszélyes is lehet, ha nem ügyelünk az elvesztett sók pótlására is. Sok víz helyett fiziológiáshoz hasonló összetételű, sós oldatot érdemes inni, ellenkező esetben a szövetek folyadéktartalma, a vér felhígul. A nyolcvanas években több maratoni futó és atléta került kórházba helytelen folyadékpótlási gyakorlat következtében, mi több, sportolók halálát is okozta a túlzott, sópótlás nélküli vízivás.
Tanuljunk a tevétől?!
Láttuk, hogy testünk igen érzékeny a vízveszteségre, 10-20 százalék víz hiánya halállal fenyeget, s ha a nyári forróságban még hűtenünk is kell magunkat, nemigen kerülhetjük el a vízvesztést. A teve más stratégiával dolgozik, alig izzad, amíg csak lehet, igyekszik nem ezzel hűteni, szervezete vízspórolásra állt be. A testtömegének 40 százalékát kitevő vízveszteséget is túléli, 120 liter víz hiányozhat belőle gond nélkül. Noha a mi testünk másképp működik, azért elleshetünk valamit a tevétől is. A sok ivást igénylő vízpótlás mellett a szervezet só- és ionháztartása szempontjából biztonságosabb, ha eleve igyekszünk megőrizni vízkészletünket, például azzal, hogy megóvjuk a testet a túlzott felmelegedéstől: árnyékoljuk. A teve zsíros púpja árnyékoló berendezésként is szolgál. Más testtájain viszont alig van zsírszövet, háj, így az nem szigetel, és a testhőt közvetlenül, izzadás nélkül is hatékonyabban adja le a környezetébe. A fölös kilóktól való megszabadulás tehát nem csak esztétikai kérdés. Hozza magát nyárra formába!"

hazipatika.hu

tpen

Szólj hozzá!

2011.02.23. 17:51 tpen

Fantom márkák, termékek; a táplálékkiegészítő cégek sötét oldala

Érdekes, szövevényes téma ez. Az ígazság az, ha megnézzük pár cég ajánlatát, akkor találhatunk ugyanolyan, vagy igen hasonló termékeket. Ezek főleg a tablettás kiegészítők. Már az elején tisztáznunk kell egy dolgot, ez nem licensz vásárlás, hanem valahogy az egyik dobozból átkerül a tabi a másik dobozba. Most ez legális vagy nem azt nem tudom, egy biztos, nem túl etikus.
Valószínűleg az a cég gyártja a tabit akinek először volt olyan összetételű terméke. De hallottam olyat is, hogy minden tabit kínában készítenek, és meg lehet venni zsákszám. Mitöbb, találtam már ilyen honlapot is a neten. Erre azért van szükség, mert nem olcsó a berendezés és az eljárás amivel egy korszerű tablettát lehet készíteni, így kisebb cégek rákényszerűlnek arra, hogy megvegyék a készterméket más cégtől.
Ezekből a termékekből mazsoláznék egy kicsit (hangsúlyozom, nem tiszta ki kiről másolt, sőt lehet csak pletyka az egész):
Universal Natural Sterol - Biotech USA Sterol Complex
ISS Super Vitamin Pak - Scitec Nutrition Multi X - Prolab Vitamin Pak
Vitalife Amino 4600 - Pro Nutrition Amino 3800
Vitalife Ultra Mega Pak - Pro Nutrition Dynamite Pak
Ez a lista a teljesség igénye nélkül készült, de ha akarod magad is találhatsz érdekességeket. Ha gondolod be is küldheted a hozzászólásoknál!

tpen

Szólj hozzá!

2011.02.23. 17:50 tpen

A C-vitamin kérdés

A C-vitamin bevitelt(Recommended Dietary Allowance, RDA) az 1950-es években határozták meg, ezt 60-80 mg-ra tették, amely épp arra elegendő, hogy a kollagén-szintézis egészséges szinten tartsa.
Szent-Györgyi (aki először kimutatta) ennél sokkal többet szedett (napi 1000 mg-ot), ez volt az ok amiért el kezdtem utána járni, hogy mégis mennyi kéne ebből a jószágból.
C-vitamin a szervezetben számos létfontosságú biokémiai folyamat résztvevője - nagyban megnöveli a betegségek kialakulásának esélyét, hiánya csakis kiegészítő pótlással kompenzálható.
Nézzünk egy kutatási eredményt! Rákosoknak napi 1000 mg intravénásan adott C-vitaminnal, majd az ezt követő orális adagolással több mint 1000 beteg életét sikerült átlagosan fél évvel meghosszabbítaniuk, ráadásul a páciensek közérzete is jelentősen javult. Eredményeiket az akadémikus rákgyógyászat sokáig nem fogadta el, ugyanis a Mayo Klinika 1978-as kettős vak kontrollvizsgálatában nem talált szignifikáns összefüggést a C-vitamin nagy dózisú adagolása és a rák között.
Hátulütője a megadózisnak viszont, hogy 1000 mg-os napi bevitel mellett a vesekőképződésben kockázati tényezőt jelentő oxálsav és húgysav mennyisége megnőtt a vizeletben, így ez az adagolás már nem tekinthető teljesen biztonságosnak.
C-vitamin molekulából is kettő létezik (azonos atomszámú, de eltérő kapcsolódási sorrendű molekulák), az L- és D-aszkorbinsav közül az előbbi a bioaktív forma, vagyis csak ez rendelkezik teljes vitaminhatással. Míg a természetes forrásokban kizárólag ez található meg, a szintetikus úton előállított vegyületek D-aszkorbinsavat is tartalmaznak.
Az aszkorbinsav olcsón előállítható, míg nagy mennyiségeket tisztán természetes forrásokból biztosítani sokkal nehezebb (ha nem lehetetlen), illetve költségesebb. Sajnos nincs rá biztos garancia, hogy egy-egy, a címke szerint kizárólag természetes forrásból származó készítmény gyártója igazat állít.
Természetesen honnan tudunk hozzájutni? A csipkebogyó 100 grammjában például fajtától és érettségi foktól függően 300-1500 mg-nyi található. Napi 2-3 csésze áztatással készült csipkebogyóteával 70-100 mg-os adag vihető be, ami nagyjából az RDA-nak felel meg. Nagyon tudatosan kell tehát táplálkoznunk, ha napi 500-1000 mg-nyi C-vitamint természetes úton szeretnénk magunkhoz venni.
A szájon át történő adagolással elérhető legnagyobb plazmakoncentrációt a kutatóknak 4 óránként adott 300 mg-nyi C-vitaminnal sikerült elérniük, kapásból kérdésessé teszi az 1000 mg-os tabletták létjogosultságát. Mivel vízoldékony vitaminként a felesleges aszkorbinsav 4-6 óra alatt kiürül a vizelettel, ésszerűbbnek tűnik a napi többszöri, kisebb dózisokban való pótlás.


tpen

Szólj hozzá!

2011.02.23. 17:50 tpen

Az ÁNTSZ a barátunk? Egy sötét folt a táp-kiegészítő iparon

2008. november 29-én a Csillagszóró II. hadműveletben az ÁNTSZ rengeteg terméket betiltott:
* Ásványi anyag komplex - ásványi anyag kelát komplex tabletta (2044-53/2008 sz. határozat)
* B-komplex kapszula (2044-53/2008 sz. határozat)
* C-vitamin Bomba - C-vitamin 5000 mg-os adagokban (2044-53/2008 sz. határozat)
* C-vitamin érzékeny gyomrúak számára - gyomorkímélő C-vitamin készítmény (2044-53/2008 sz. határozat)
* C-vitamin narancs ízű rágótabletta (500 mg) (2044-53/2008 sz. határozat)
* Dr. Lenkei Életerő Napi Vitamin Csomag - Alap (2044-53/2008 sz. határozat)
* Dr. Lenkei Életerő Napi Vitamin Csomag - Erős (2044-53/2008 sz. határozat)
* Dr. Lenkei Életerő Napi Vitamin Csomag - Közepes (2044-53/2008 sz. határozat)
* EmileveFitoactive - fehér fűz és margitvirág kivonatot tartalmazó étrendkiegészítő tabletta (17592-8/2008 sz. határozat)
* Enyhe menses - vitamin, ásványi anyag és növényi kivonat (2044-53/2008 sz. határozat)
* Enyhe változókor -- ásványi anyag és növényi kivonat (2044-53/2008 sz. határozat)
* Formula#1 növényi hatóanyagot tartalmazó kapszula (3234/2008 sz. határozat)
* Graviola - graviolát tartalmazó kapszula (3230/2008 sz. határozat)
* Graviola - graviolát tartalmazó növényi kivonat (3231/2008 sz. határozat)
* Immunerősítő - vitamin, ásványi anyag és növényi kivonat (2044-53/2008 sz. határozat)
* Libidfit (426-36/2008 sz. határozat)
* Nátha Bomba - vitamin, ásványi anyag és növényi kivonatot tartalmazó készítmény (2044-53/2008 sz. határozat)
* Puridren fito 12 - gyógynövény kivonatokat tartalmazó oldat (17590-2/2008 sz. határozat)
* Szív-Erő - vitamin, ásványi anyag és egyéb szívbarát anyag tartalmú készítmény (2044-53/2008 sz. határozat)
* Szuper C 500 mg, - különleges, 22 természetes forrásból származó C-vitamin készítmény (2044-53/2008 sz. határozat)
* Szuper C-vitamin por alakban (2044-53/2008 sz. határozat)
* Szuperfrissítő - frissítő és ásványi anyagpótló por C-vitaminnal (2044-53/2008 sz. határozat)
* Viamax Sensitive Desire for Men (2223/2007 sz. határozat)
* Viamax Sensitive Desire for Women (2222/2007 sz. határozat)
* Vitamax-multivitamin por alakban - almás vitamin, ásványi anyag és nyomelem tartalmú cukormentes készítmény (2044-53/2008 sz. határozat)
* Vitamax-multivitamin por alakban - vitamin, ásványi anyag és nyomelem tartalmú készítmény (2044-53/2008 sz. határozat)

Lenkei papát természetesen nem lehet megállítani, a boltjának logóját lecserélte, a termékeket átcsomagolta, és újra forgalomban vannak. Azt, hogy jogosan lettek ezek a termékek kivonva és lefoglalva, mindenki döntse el maga. 

Az ANTSZ hivatalos közleménye.

tpen

Szólj hozzá!

2011.02.23. 17:49 tpen

Készítsd el a saját müzlidet!

Tegnap egy 13 éves kajakos srác akart tőlem venni egy doboz akármit, mondtam neki, hogy az ő pénze is pénz, de nagyon fiatal, nem adhatok neki semmit. Akkor ajánlottam neki egy olyan edzés utáni kombinációt amire még az anyukája sem fog megharagudni.
Mondtam neki, hogy vetessen zabot, mivel a zab igen magas biológiai értékű, és van benne minden: fehérje, szénhidrát, ásványi anyagok stb., öntsön rá egy kb. 10g mézet, 10g mazsolát, és lehet rá tenni egyéb aszalt gyümölcsöket, magvakat, lekvárt stb. Ezt az öltözőben felönti kis vízzel, és edzés után mehet a profi táplálkozás.
Én most kezdem ugyanezt, csak nem teszek bele mézet. Reggelire hasonlót eszek, csak whey-el öntöm fel, edzés után meg egy 2 deci GFX-el.
A reggeli adagot akár nyomhatják azok is, akik fogyizni akarnak.
A piaci ára egy ilyennek, ami előre el van készítve 350-450 Ft jó esetben, lássuk a mienk mennyibe kerül:
*whey: 257Ft
*zab: kb. 20Ft
*méz: kb. 12Ft
*egyéb: max 50Ft
Ez összesen: 339 Ft, és ebben így sokkal több minden van mint egy normális tasakos müzliben. Ha nem hiszed hasonlítsad össze: http://shop.builder.hu/termekek_reszletes.htm4?id=6494

tpen

Szólj hozzá!

2011.02.23. 17:49 tpen

Hogyis kell legyűrni a betegséget?

Az orvosok adnak egy faszakis antibiotikumot, és kiírnak a suliból 1 hétre. A dokik munkájának maximum 2. fele értékelhető számomra...
Próbálom megközelíteni a népi és természetgyógyászat szemszögéből a dolgokat, leírni azt, mit csinálok én ha épp betegnek érzem magamat. Most különösen is aktuális a téma, mivel hétvégén épp beteg voltam.
Amikor észrevesszük, hogy a családban vagy a közvetlen közelünkben valaki legyengül, köhög, tüsszög, sápadt, kényszeresen nyúljunk a C-vitaminunk után! Ilyenkor napi 10g C-vitamint is megeszek, ami baromira nem jó a vesének, de talán kilök a gödörből, amibe belecsúszni készülünk.
A következő stádium, amikor magunkon tapasztaljuk a tüneteket. Az első tünet rendszerint fáradtság, ilyenkor ásót-lapátot eldobok (emiatt gyengének is szoktak nevezni), és alszok, amíg jólesik. Ha kicsit be akarok durvítani, (és gyomorbántalmam van) iszok egy deci házit, (ha csak valami émelygés-fejfájás akkor egy 2-3 gerezd) fokhagyma minimális kenyérrel és vízzel.
Az utóbbi után olyan érzésem szokott lenni, mintha, kiégne a belem, mintha hánynom és fosnom kéne egyszerre, szóval szörnyű, de a cél érdekében ki kell bírni!
Ezzel a rendszerrel a bakteriális betegségek ellen tudunk jól védekezni, nekem bevált!

tpen

Szólj hozzá!

2011.02.23. 17:48 tpen

A Cola alternatív felhasználási területei - Másnapos menü

A Cola egy igen vitatott dolog, annak felhasználása viszont nem. Így ez a cikk nem erről fog szólni. Másnapos vagyok egy kicsit, ez meg fog látszani ezen a cikken.
Másnapos vagyok, így leírom, én hogyan tudok kijönni belőle a legjobban, leggyorsabban. Megemelem a folyadék bevitelemet, ha hánytam (most nem), akkor próbálok valami ásványi anyag tabit is letuszkolni a torkomon. Ha a fejem fáj, akkor ébren maradok 1-2 órát, utána visszafekszem.
Ami nekem jól esik ilyenkor, azt leírom egy un. másnapos menüben:
Másnapos menü:
*1l ásványvíz vagy szóda,
*pihi, megnézzük benn marad-e,
*erős-savanyú leves (ha otthon vagyok és épp van, akkor húsleves,
*8 kincs, vagy valami főzi,
*leöblít kólával.
Tehát a kóla alternatív felhasználási területe meglenne?!

tpen

Szólj hozzá!