Röviden, hogy keletkezik a méz: a méhek a virágporokat a szervezetükben különböző enzimekkel keverik, és a folyadékot a kaptárban beletöltik a lépek sejtjeibe.
A méz áll 4/5 rész cukorból 1/5 rész vízből. A virágméz cukra gyümölcscukor és szőlőcukor, kis mennyiségben nádcukor és dextrin is lehet benne. A mézharmatos mézekben pedig igen speciális cukrok találhatóak meg (melezitoze, trehaloze, mannit, raffinoze, dulcit). A Mézharmatos mézben több az ásványi anyag mint a sima mézekben (vas, réz, kén, magnézium, kova mész, nátrium, kálium, klór, foszfor). A méz vitamin tartalma elhanyagolható
Szokták mondani, és sokáig nem tudtam, hogy nem lehet a fém kanállal belenyúlni a mézbe, ez azért van, mert a benne lévő savak toxinokat oldhatnak ki.
Az elmúlt években a memphisi székhelyű kutatócsoport különböző típusú szénhidrát gélek hatását vizsgálta a teljesítőképességre. Ekkor terelődött a figyelem a mézre, mert szénhidrát profilja és glikémiás indexe is megfelelő erre a célra. Az eredmény az lett, hogy a legjobb gélekkel együtt végzett a méz az élvonalban alatta elmaradt a placebó és a gyengébb gélek. (Strength and Conditioning Journal, vol 24, no 1, pp 50-51)
Én személy szerint edzés után fogok fogyasztani mézet, tömegnövelő-regenerálóként. Utána leöblítem majd egy kis wheyel.
tpen