Ha a reggeli menüd sima fehérje (izolátum), a szervezeted több anabolikus hormont fog termelni: GH-t, IGF-1-et és inzulint, mintha tömegnövelőt innál vagy tejet. Tehát minnél magasabb minőségű fehérjét, és csak fehérjét fogyasztasz, annál magasabbak lesznek ezek az értékek, és alacsonyabb lesz a kortizol szinted. Endokrinológusok bizonyították ezt ember-kísérleteken az Erlangen-Nuremburg-ban.
A kutatást 18-40 éves férfiakon végezték, 8 órakor az első csoport 24g aminosavat kapott, ami állt: Val, Leu, Ile, Phe, Tyr, Try, Lys, Met, Cys, Thr, vitaminok, ásványi anyagok. A második csapat hasonló mennyiségű fehérjét vitt be tejből (TMP - total milk protein). És a 3. csoport normális étkezésen volt.
Az eredményeket vizsgálva, a GH szint az alap 100%-ról 30 perc múlva 800%-ra nőtt, 60 perc múlva 1400%-ra nőtt, és innen csökkenve, a 210perc múlva állt vissza a normális szintre. A TMP-s csoport legjobb esetben is csak 200%-ot produkált.
A kortizol szint 60%-ra esett vissza, 120 percnél míg a normális étrenden levőknek max 90%-ra esik vissza. A TMP-s csoport pedig csak egy kicsivel produkál jobbat mint a normálos.
Az inzulin szint 500%-ra is felugorhat 30perc után, a TMP max 400-ig.
Forrás:
J Endocrinol. 2003 november, 179 (2) :237-44.