Bemutatkozó

A taplalkozastanacsadas.hu volt az én előző "munkahelyem", de elérkezett váltás ideje, mivel kis pénzből nem lehet megváltani a világot, főleg nem lehet szervert és domaint fizetni. Az előző oldalam márkafüggetlenül elemezte a táplálékkiegészítők piacát, a benne lévő lehetőségeket, segítséget nyújtott a sportolóknak a megfelelő termékek, ételek, életvitel kiválasztásában. Ez itt sem lesz másképp. Sportoló jelenem és múltam miatt foglalkoztat a téma, utána járok mindennek, hiszen a profivá válás útján ez elkerülhetetlen dolog, ezért azt ajánlom Nektek, sportolóknak, váljatok velem profivá!

Sport és tudomány

Linkblog

2011.02.23. 17:28 tpen

Hogyan kell kombinálni és hogyan tilos a kreatint és a koffeint

A koffeint és a kreatin egyszeri használatát a évvel ezelőtt kezdték el vizsgálni Belgiumban, és a közelmúltban japánban folytattak tanulmányokat.
Egy 90kg-s testépítőnek adunk napi 45g kreatint 6 napon keresztül. A hatás 5%-os növekedés a foszforkreatin szintben és 10-20%al magasabb erőszint. Ha a testépítő ugyanezt 450mg koffeinnel együtt kapja meg, akkor nincsen izomerő növekedés. Belga kutatók tették közzé ezt a kutatást.[J Appl Physiol. 1996 Feb; 80(2): 452-7.]
6 évre erre a kutatásra, 2002-ben ismét ugyanerre az eredményre jutottak. [Med Sci Sports Exerc. 2002 Nov; 34(11): 1785-92.]
Ha ez a testépítő a brit vizsgálatban vett volna részt, akkor 6 napig napi 27g-t kapott volna kreatinból, ezen időszak után a kutatók 450mg koffeint adagoltak a sportolónknak, és futópadon tesztelték kitartását, a másik csoport placebót kapott.
A vizsgálatban pár alany kivételével a teljesítmény nőtt. Így bizonyítást nyert, az a tény, hogy a kreatin és koffein egymás után használva hatékony lehet.
Japán kutatók vizsgálták ennek a ténynek a hátterét. Arra jutottak, hogy az AMPK enzim aktívabb lesz a koffein hatására, aminek az az eredménye, hogy gyorsul a zsírégetés és növekszik a sejtek inzulin érzékenysége. Már régóta folynak kutatások az AMPK aktivátorok terén, a koffein nem a legjobb molekula erre (200-300%-ra növeli), elképzelhető a jövőben egy jobb AMPK aktivátor megjelenése.
Minden kutatás arra mutat rá, hogy az egyszeri nagy adag koffein nem hatásos, és a mindennapos koffein adag szintén nem a legjobb.

Forrás:
J Appl Physiol. 1996 Feb; 80(2): 452-7.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://faster.blog.hu/api/trackback/id/tr522685505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása