A tejsavó angol megnevezés whey, szinte minden savófehérjét tartalmazó termék nevében benne van ez.
A legtöbb fehérjekészítmény és fehérjét tartalmazó készítmény tejsavófehérje-koncentrátumot tartalmaz. Ritkábban találhatunk vegyes (izolátum és koncentrátum) termékeket vagy sima izolátumot. Az izolátum drágább, magasabb minőségű, magasabb biológiai értékű, több fehérjét tartalmaz, kevesebb zsírt, laktózt (tejcukor). Általában az izolátum 90-98% fehérjét tartalmaz, míg a koncentrátum 70-85%-ot.
A tejsavó proteint a tejből nyerik. Kémiai tulajdonságai miatt ennek a fehérjének a legkönnyebb a felvétele az izmoknak. Nyilvánvaló, hogy az izolátum fehérje felvétele lenne a legjobb szervezetünknek.
Az izolátum emészthetősége könnyebb, állaga hígabb. Minden fehérjekészítményt vízben kell oldani.
Tehát kinek és miért melyiket ajánlom? Izolátumra csak egy igen vékony rétegnek van szüksége, ők azok a profi sportolók, akiknek olyan csúcsélelmiszerre van szükségük, ami nem tartalmaz egyebet, csak a tiszta, első osztályú tejsavó proteint. Testépítőknek is ajánlom, akik szénhidrát mentes fogyókúrán vannak. Laktóz érzékenyeknek, mivel olyan tiszta, hogy a betegek 95%-a fogyaszthatja.
A koncentrátumot meg mindenki másnak.
Én ha reggelire iszok fehérjét akkor csak az izolátum jöhet szóba, mivel annak az emészthetősége a zabbal vetekszik. Sokáig azt hittem, nekem sincsen szükségem, az izolátumra, de egyszer kipróbáltam milyen, azóta azt iszom, csoki ízben egészen kibírható a WPI.
tpen