Amennyiben a reggelid 550mg kalciumot és 9mcg D-vitamint tartalmaz, a szervezet hatékonyabban égeti a zsírt, és kevesebb kalóriát kell bevinni napközben. A Curtin University of Technology ausztrál kutatói jutottak erre a megállpításra, amit a Clinical Nutrition folyóirat hamarosan le is közöl.
A kutatók két csoporttal végezték a kísérletet, 2x11, 50 éves férfin. Az első csoport (LCT) rendes reggelit kapott, a második csoport (HCT) tejet kapott és extra adag kalcium+D-vitamin kiegészítést.
LCT: 250mg kalcium, 0,3mcg D-vitamin.
HCT: 540mg kalcium, 9mcg D-vitamin.
A reggeli után a kutatók megmérték az elégetett zsírok és szénhidrátok mennyiségét, felfedezték, hogy a HCT csoport testhőmérséklete magasabb, a HCT reggeli gátolta a szénhidrát égetést és ösztönözte a szervezetet a zsír használatra, mint energiaforrás.
Négy órával a reggeli után kaptak ebédet a vizsgált alanyok, ami nem volt kalciummal dúsítva, mérték a noradrenalin szintet, ami a HCT csoportban ismét magas értéket mutatott, a glicerin szintén magas volt, ez jelzi az aktív zsírégetést. Az adrenalin és a noradrenalin feladata ebben az esetben, hogy jelezze a sejteknek a zsíranyagcsere megkezdését.
A HCT csoport reggelije csökkentette az étvágyat, mintegy 15%-al kevesebb kalóriát vittek be a többi étkezésből.
forrás: Clin Nutr. 2011 Jan 26. [Epub ahead of print].
Ezt a kutatást az ausztrál tejipar egyik vállalata készítette, ezért óvatosan kell az eredményekkel bánni. Ráadásul, én nem is vagyok nagy tejpárti, mi több, majdnemhogy tej ellenes vagyok, mégis fogyasztok tejtermékeket, sajtot és tejsavó izolátumot: WPI. Más lehetőség a vitaminok használata: Dynamite pak.
tpen