A vörösborban megtalálható egyik igen figyelemreméltó vegyület a resveratrol, ő egy igen erős antioxidáns. Akkor került számomra ez a figyelem középpontjába, amikor az egyetemen azt a táblázatot nézegettem, hogy melyik nemzet meddig él. A franciák előttünk voltak, de basszus nem annyival mint amennyivel fejlettebbek... a táplálkozásuk a gasztronómiai környezetük miatt pedig legalább annyira gyalázatos mint a mienk.
A piacon már több cégnek van reveratrol tartalmú készítménye, ezt a kék szőlő héjából vonják ki. A franciák sikere velünk szemben valószínűleg ennek köszönhető. Mi is boros nemzet vagyunk, de ez a szép hagyomány (minden nap egy pohár vörösbor) kikopni látszik. Ezt valószínűleg zűrös történelmünknek köszönhetjük (kommunizmus = vodka). A franciák pontosan annyival vannak előttünk, amennyivel több bort isznak.
A resveratrol pontos hatásmechanizmusa ma még nem ismert, de a tudósok azt feltételezik, hogy aktiválja a SIRT1 nevű gént, mely a fehérjék családjába tartozik, és feltételezhetően a hosszú életet segíti elő.
Olvastam a neten tanulmányokat, amikben egereket etettek ezzel a vegyülettel, hihetetlen eredményeket elérve:
*"Hat hónap után a vegyület a kalóriadús táplálkozás szinte összes negatív hatását ellensúlyozta” – mondta a BBC-nek Dr. Rafael de Cabo a Harvard Egyetem Nemzeti Öregedéskutató Intézetének tudósa.
*„A resveratrol egészségjavító hatásai, melyeket az egereknél tapasztaltunk, igen jó előjelek a klinikai teszteket illetően" - tette hozzá de Cabo kollégája, David Sinclair a Harvard patológus professzora. "A vegyület révén sikerülhet távol tartani, olyan idősebb korban megjelenő betegségeket, mint a cukorbetegég második típusa, a szívroham vagy a rák, de erre csak sok idő és további kutatások deríthetnek fényt.”
Hagy tegyem már fel a kérdést, amin lehet gondolkozni, ki a fene szabta meg, találta ki hogy 200-500mg elég? Mivel igencsak kedvelem a borokat, igencsak kétlem, hogy sok lenne ebből a vegyületből benne. Tehát ehhez mi baromira nem vagyunk hozzászokva. A kutatások meggyőztek, hihetetlen a cucc, de mi van akkor ha túllőjük magunkat, és ha most nincs is semmi bajunk az 500mg-től, mi lesz velünk 40-50 év múlva?
Csak azért tettem fel a kérdést, mert erre vonatkozó kutatást nem olvastam...
"Előzőleg kutatók már bebizonyították, hogy bizonyos élőlények esetében öregedés-gátló hatása van, az élesztőgombák estében 60 százalékkal, a férgek és legyek esetében 30 százalékkal, míg a halak esetében szintén 60 százalékkal hosszabb életet eredményezve. Az előző kutatások szintén a resveratrol hatásának tulajdonították az életciklus meghosszabbodását."
Ha 30-60%-al megnő egy ember élete akkor meddig is fogunk élni??? 120-150???
tpen