Az aminosavgyártás története 1909-ben kezdődött, amikor az Ajinomoto cég
nátrium-glutamátot kezdett gyártani (ételízesitő, ízfokozó) sikérből illetve szójából.
1957-ben a Kihoshita cég a Corynebacterium glutamicum-mal kezdett glutaminsavat és
nukleotidokat előállítani, ezzel Japánban megjelent a fermentációs ipar új ága, az
aminosavak és a nukleotidok előállítása. 1981-ben már évi 365.000 t aminosavat
állítottak elő, 1998-ra pedig az aminosavak éves forgalma elérte a 1.7 Mrd $-t.
Aminosavakat sokféleképpen fel lehet használni. Például a kenyér készítésénél is
adnak lizint a tésztához. Orvosi gyakorlatban infúziós oldatok készítésére használnak
aminosavakat, illetve gyógyszerek előállításához. Glutaminsavból és aszparaginsavból
csinálnak agysejt-gyógyszereket, illetve bronchitis kezelésére is készítenek
aminosavakból gyógyszert.
Aminosavakat többféle úton elő lehet állítani:
→ Az egyik lehetőség a fehérje-hidrolizátumból való elállítás. Működő technológia
létezik cisztein, leucin, aszparaginsav, tirozin és glutaminsav gyártására.
→ Elő lehet állítani kémiai szintézissel (Met, Gly, Ala, Trp), ezeknél az
aminosavaknál a fermentációs út nem elég hatékony. A szintézisek racém elegyet
eredményeznek, amit aztán reszolválni kell.
→ Elő lehet aminosavakat állítani biotechnológiai úton is:
Direkt fermentációval (de novo bioszintézis): a vad törzsekből az anyagcsere mérnökség
elvei szerint létrehozott és izolált auxotróf és regulátor-mutánsokat használják,
főleg glutaminsav és lizin előállításakor.
Prekurzor-addíciós eljárással (Ser, Trp): ennél egy olyan vegyületet adnak a fermentációhoz,
amit a mikroba beépít a végtermékbe, ezáltal könnyebben, gyorsabban,
nagyobb mennyiségben tudja előállítani az aminosavat.
Biotranszformációval (enzimes, sejtes): csak egyetlen biokémiai reakció végrehajtása,
amihez a szükséges enzimet nem mindig izolálják, hanem sokszor nyugvósejtes
tenyészet formájában alkalmazzák (aszparaginsav).
Japán cégek Corynebacterium és Brevibacterium törzsekből izolált használták.
Ezeknél két anaplerotikus út működik, míg az E. colinál és a B. subtilisnél csak egy.
idéztem: Pécs Miklós