Bemutatkozó

A taplalkozastanacsadas.hu volt az én előző "munkahelyem", de elérkezett váltás ideje, mivel kis pénzből nem lehet megváltani a világot, főleg nem lehet szervert és domaint fizetni. Az előző oldalam márkafüggetlenül elemezte a táplálékkiegészítők piacát, a benne lévő lehetőségeket, segítséget nyújtott a sportolóknak a megfelelő termékek, ételek, életvitel kiválasztásában. Ez itt sem lesz másképp. Sportoló jelenem és múltam miatt foglalkoztat a téma, utána járok mindennek, hiszen a profivá válás útján ez elkerülhetetlen dolog, ezért azt ajánlom Nektek, sportolóknak, váljatok velem profivá!

Sport és tudomány

Linkblog

2011.02.23. 16:16 tpen

Ízületvédők

Az ízületvédők minden sportoló számára aktuális dolog. Szeretném most az ízületvédő anyagokat sorra venni:

A glükozamin  porctermelés egyik alapköve, segíti a károsodott ízületi porcok regenerálódását, gátolja a porcot bontó enzimek (hyaluronidáz) működését is. Ezen tulajdonságai miatt képes lehet megállítani, illetve lassítani a porc pusztulásának a folyamatát is. Ez a vegyület javítja az ízületi folyadék viszkozitási tulajdonságait is. Az eddigi tudományos eredmények alapján elmondható, hogy a leghatékonyabb, leggyorsabban felszívódó formája a glükozaminnak a glükozamin-szulfát. Hatékonyabb mint az alapvegyület, mert a kén-molekula hatékonyan stabilizálja a kötőszöveteket alkotó molekulákat. A szájon keresztül történő adagolásnál a hatóanyag 90 %-a felszívódik a bélrendszeren keresztül. Ennek a fölszívódott mennyiségnek csak kb. 26%-át hasznosítja a szervezet. A vegyület a májban fehérjékhez kötve raktározódik. A glükozamin koncentrációja legmagasabb a májban, a vesében és az ízületi porcokban, illetve a vegyület egy része az ízületi folyadékba is kiválasztódik.

A kondroitin-szulfát legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a glükozaminoglikánoknál is nagyobb mennyiségben képes megkötni vizet. A porcszövetek degeneratív folyamataiban a porc kondroitin-szulfát tartalma jelentősen csökken, ennek következtében a vízmegkötő képessége is kisebb lesz, így a csökkent víztartalmú szövetek rugalmassága jelentősen csökken. Ez a folyamat azután terhelés hatására kialakuló mikrosérülések kialakulásához vezethet, ami aztán további leépülési folyamatokat indíthat be a porcszövetben. A kondroitin-szulfát azonban fokozza a porcsejtek proteoglikán és kollagén szintézisét, így fontos szerepet tölt be a porcok eredeti rugalmasságának visszaállításában is. Ez a vegyület nem csak a porcújdonképződésben tölt be alapvető szerepet, hanem a porcot bontó enzimek inaktiválása révén megállítja a porc pusztulását, és ezen keresztül gyulladásgátló hatása is jelentős.

A kollagén visszaadja a szövetek, így az izületek rugalmasságát is.

A hyaluronsav egy szulfát mentes glycosaminoglycan, mely eloszlik a kötőszövetekben, az epitheliumi szövetekben, és az idegi szövetekben. Növeli az ízületi folyadékok viszkozitását, ez által csökkenti súrlódást az ízületekben a porcok felszínén, így védi a porcokat a mechanikai traumákból adódó "kopás" ellen, ezzel hozzájárul az ízületek rugalmasságához, mozgékonyságához. A HIALURON a kötőszövetben hálószerűen összekapcsolja és feltölti a sejtek kőzött lévő állományt. A meglévő kollagén rostok közötti keresztkötéseket állítja helyre, a kollagén és elasztikus rostokat újraképzésre serkenti. A csontok egy részét rugalmas fehérjék az ún. kollagének teszik ki, melyek rostjai az acélsodronyhoz hasonlóan tekerednek fel, s húzódnak végig a csontok belsejében. Ez utóbbi nélkül csontjaink az üveghez hasonlóan már egy enyhe ütéstől is szilánkokra törnének. Szedésével csökkennek az ízületi fájdalmakat, s egyúttal javúl a páciens mozgása, ill. általános kondíciója

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://faster.blog.hu/api/trackback/id/tr932684956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása