Bemutatkozó

A taplalkozastanacsadas.hu volt az én előző "munkahelyem", de elérkezett váltás ideje, mivel kis pénzből nem lehet megváltani a világot, főleg nem lehet szervert és domaint fizetni. Az előző oldalam márkafüggetlenül elemezte a táplálékkiegészítők piacát, a benne lévő lehetőségeket, segítséget nyújtott a sportolóknak a megfelelő termékek, ételek, életvitel kiválasztásában. Ez itt sem lesz másképp. Sportoló jelenem és múltam miatt foglalkoztat a téma, utána járok mindennek, hiszen a profivá válás útján ez elkerülhetetlen dolog, ezért azt ajánlom Nektek, sportolóknak, váljatok velem profivá!

Sport és tudomány

Linkblog

2011.02.23. 17:50 tpen

A C-vitamin kérdés

A C-vitamin bevitelt(Recommended Dietary Allowance, RDA) az 1950-es években határozták meg, ezt 60-80 mg-ra tették, amely épp arra elegendő, hogy a kollagén-szintézis egészséges szinten tartsa.
Szent-Györgyi (aki először kimutatta) ennél sokkal többet szedett (napi 1000 mg-ot), ez volt az ok amiért el kezdtem utána járni, hogy mégis mennyi kéne ebből a jószágból.
C-vitamin a szervezetben számos létfontosságú biokémiai folyamat résztvevője - nagyban megnöveli a betegségek kialakulásának esélyét, hiánya csakis kiegészítő pótlással kompenzálható.
Nézzünk egy kutatási eredményt! Rákosoknak napi 1000 mg intravénásan adott C-vitaminnal, majd az ezt követő orális adagolással több mint 1000 beteg életét sikerült átlagosan fél évvel meghosszabbítaniuk, ráadásul a páciensek közérzete is jelentősen javult. Eredményeiket az akadémikus rákgyógyászat sokáig nem fogadta el, ugyanis a Mayo Klinika 1978-as kettős vak kontrollvizsgálatában nem talált szignifikáns összefüggést a C-vitamin nagy dózisú adagolása és a rák között.
Hátulütője a megadózisnak viszont, hogy 1000 mg-os napi bevitel mellett a vesekőképződésben kockázati tényezőt jelentő oxálsav és húgysav mennyisége megnőtt a vizeletben, így ez az adagolás már nem tekinthető teljesen biztonságosnak.
C-vitamin molekulából is kettő létezik (azonos atomszámú, de eltérő kapcsolódási sorrendű molekulák), az L- és D-aszkorbinsav közül az előbbi a bioaktív forma, vagyis csak ez rendelkezik teljes vitaminhatással. Míg a természetes forrásokban kizárólag ez található meg, a szintetikus úton előállított vegyületek D-aszkorbinsavat is tartalmaznak.
Az aszkorbinsav olcsón előállítható, míg nagy mennyiségeket tisztán természetes forrásokból biztosítani sokkal nehezebb (ha nem lehetetlen), illetve költségesebb. Sajnos nincs rá biztos garancia, hogy egy-egy, a címke szerint kizárólag természetes forrásból származó készítmény gyártója igazat állít.
Természetesen honnan tudunk hozzájutni? A csipkebogyó 100 grammjában például fajtától és érettségi foktól függően 300-1500 mg-nyi található. Napi 2-3 csésze áztatással készült csipkebogyóteával 70-100 mg-os adag vihető be, ami nagyjából az RDA-nak felel meg. Nagyon tudatosan kell tehát táplálkoznunk, ha napi 500-1000 mg-nyi C-vitamint természetes úton szeretnénk magunkhoz venni.
A szájon át történő adagolással elérhető legnagyobb plazmakoncentrációt a kutatóknak 4 óránként adott 300 mg-nyi C-vitaminnal sikerült elérniük, kapásból kérdésessé teszi az 1000 mg-os tabletták létjogosultságát. Mivel vízoldékony vitaminként a felesleges aszkorbinsav 4-6 óra alatt kiürül a vizelettel, ésszerűbbnek tűnik a napi többszöri, kisebb dózisokban való pótlás.


tpen

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://faster.blog.hu/api/trackback/id/tr702685599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása