Már mindenki tudja, hogy egy rendes, kiegyensúlyozott táplálkozással több esélyünk van a rák ellen. Ennek a táplálkozásnak tartalmaznia kell a gyümölcsöket, ez a kutatás arra próbál majd rámutatni, milyen fontos is a megfelelő gyümölcs és zöldség "kiegészítés". Ezt a kutatást majd a Journal of the National Cancer Institute isle fogja közölni.
Ez az elmélet, hogy a gyümölcsök és a zöldségek megakadályozhatják a rák kialakulását a 80-as évek végen a 90-es évek elején látott napvilágot. Aztán epidemiológiai vizsgálatok által kiderült, hogy a kialakulás esélyét a felére csökkentik a bennük lévő biológiailag aktív anyagok. Lee Wattenberg jött rá hogy ezek az anyagok a karotinok és a flavonok.
A vizsgálatot az EPIC végezte, 10 országban másfél milló emberen, 9 éven keresztül. A kutatás azt mutatja, hogy napi 650g gyümölcs elfogyasztásával 11%-al lehet visszaszorítani a rákot, ha még 200g-mal megemeljük a gyümölcsfogyasztást, egy csekély 3%-os javulást láthatunk.
A kutatás külön kitér a dohányosokra, és az alkoholistákra, esetükben a gyümölcs, zöldség fogyasztás csekély mértékben segít.
Napi 1,5 gyümölcs/zöldség fogyasztása ajánlott!
tpen