Bemutatkozó

A taplalkozastanacsadas.hu volt az én előző "munkahelyem", de elérkezett váltás ideje, mivel kis pénzből nem lehet megváltani a világot, főleg nem lehet szervert és domaint fizetni. Az előző oldalam márkafüggetlenül elemezte a táplálékkiegészítők piacát, a benne lévő lehetőségeket, segítséget nyújtott a sportolóknak a megfelelő termékek, ételek, életvitel kiválasztásában. Ez itt sem lesz másképp. Sportoló jelenem és múltam miatt foglalkoztat a téma, utána járok mindennek, hiszen a profivá válás útján ez elkerülhetetlen dolog, ezért azt ajánlom Nektek, sportolóknak, váljatok velem profivá!

Sport és tudomány

Linkblog

2011.09.30. 11:44 tpen

Magyar Antidopping Csoport Hírlevél 2011/13

Hírlevelet kaptam a MACS-tól, és végre nem az a régi, megszokott, unalmas maszlag volt: hogy "a serdülő országoson elkaptak 2 súlyemelőt, akik az A minta szerint illegális szereket fogyasztottak" hanem most kőkemény fenyítést, és egy felhívást, arra hogy az élsport a jövőben kaphat egy komolyabb oldalba rúgást is. Beszúrom Nektek, művelődjetek, és feltétlen olvassátok el, mit írtam lent.

"Sajtó háttérbeszélgetés

„300 nappal a Londoni Olimpiai Játékok előtt...”

2011. szeptember 29.


Robbanhat az IGF-bomba

Közel került a doppingellenőrzés ahhoz, hogy kimutassa az IGF-et. A legfrissebb információk szerint a teszt már csak a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) engedélyére vár. Ha elfogadják, akkor az vélhetően számos botránnyal jár majd, hiszen a feltételezések szerint az IGF a leggyakrabban használt szerek között van. Konkrét adatok természetesen nem állnak rendelkezésre, de naivitás lenne azt hinni, hogy Magyarországon az IGF nincs jelen. Hatása a növekedési hormonéhoz hasonlít, ugyanakkor közvetlenül a vázizomra hat. Minden olyan sportág érintett lehet, ahol nagy izomtömegre van szükség.

Nagy kérdés, hogy a teszt bevezetését mikorra időzíti a WADA, nem kizárt, hogy a londoni olimpia előtti időszak slágertémáját jelentik majd az IGF-vizsgálatok.

Az EPO kimutatásában élen jár a seibersdorfi laboratórium

Az anabolikus szteroidokat és az erythropoietint (EPO) továbbra is gyakran használják, az előbbieket könnyű kimutatni, a nagyon gyorsan ürülő EPO-nak viszont újabb és újabb generációi jelennek meg, így a jól időzített vizsgálatok hozhatnak eredményt. Erre a Magyar Antidopping Csoport is kiemelt figyelmet fordít, az ellenőrzések szervezésénél sok szempontot kell figyelembe venni, a részleteket pedig minél jobban próbálják titokban tartani a doppingellenes szervezetek.

Az EPO vörösvértestek termelését és ezzel a vérben raktározott oxigén mennyiségét növeli, így javítja az oxigénszállítás kapacitását és a teljesítményt, elsősorban az állóképességi sportágakban. Kutatásában és kimutatásában a Magyar Antidopping Csoporttal (MACS/HUNADO) együttműködő seibersdorfi laboratórium élen jár a WADA-laborok között.

EU: Nem nőhet a WADA költségvetése

A WADA nincs egyszerű helyzetben, mert a laborpozitív esetek aránya kicsi, sok doppingoló nem bukik meg, a mostani csendesebb időszak vélhetően már nem tart sokáig, hiszen ennek a szervezetnek is az az érdeke, hogy igazolja hatékonyságát. A kutatások fejlesztéséhez még több pénzre lenne szükség, ehhez a tagállamok aligha járulnak hozzá. A magyar soros uniós elnökség idején az Európai Unió sportminisztereinek tanácsa is azt az álláspontot támogatta, hogy a WADA költségvetése ne változzon a jövő évre, a kiadások pedig lehetőség szerint csökkenjenek is.

Ugyanakkor a sportéletben mindenki tisztában van azzal, hogy az ügynökség megszűnése elképzelhetetlen. A WADA már eljuttatta a nemzeti szervezetekhez a jövő évi tiltólistát. Ezen a mindennapi orvosi gyakorlatban gyógyszerként használatos szerek egy része már nem, illetve nem minden sportágnál szerepel.

Görögország után a görög sportolók is bajban

A WADA novemberben vélhetően a non compliant (nem megfelelő vagy elégtelen) kategóriába sorolja a görög doppingellenes szabályozást azután, hogy a 2004-es athéni olimpiától visszalépő két futót, Kenteriszt és Tanut nemrég jogerősen felmentették. Az ügynökség szerint nincs megfelelően működő doppingellenes program Görögországban, a döntés pedig azzal járhat, hogy az ország sportolói nem indulhatnak a nagy világeseményeken, és ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is így határoz, akkor a londoni olimpián sem.

Magyarország tavaly megkapta a fully compliant (teljes megfelelőségi) státuszt, a tavasszal elfogadott doppingellenes kormányrendelet pedig mindenben követi a WADA előírásait, így a görögökéhez hasonló veszély nem fenyegeti a magyar sportolókat.

A WADA valószínűleg megvonja az athéni laboratórium akkreditációját, és a közeljövőben más laborok is hasonlóan nehéz helyzetbe kerülhetnek.

Nincs klenbuterol a magyar élelmiszerekben

A magyar hatóságok vizsgálatai szerint itthon nincsenek klenbuterollal szennyezett élelmiszerek, a Kínába utazóknak ugyanakkor továbbra sem biztonságos húskészítményeket fogyasztani. A táplálék-kiegészítők viszont itthon is változatlanul nagy veszélyt jelentenek, hiszen egyszerűen forgalomba kerülhetnek olyan készítmények (elsősorban zsírégetők, izomtömeg-növelők és potencia-fokozók), amelyek a WADA-tiltólistán szereplő szert is tartalmaznak.

A Magyar Csapat – Olimpia előtt 300 nappal

A Magyar Antidopping Csoport, - ahogy ezt a Pekingi Olimpiai Játékok előtt is tette -, most is céljául tűzte ki, hogy valamennyi olimpiai szereplésre esélyes sportolót a nemzetközi elvárásoknak megfelelően ellenőriz. Az idei évben a Magyar Állam megrendelésében 1.100 mintavételre, az Olimpia évében pedig, várhatóan 1.300 vizsgálatra kerül sor. A minták doppinganalízise a seibersdorfi WADA akkreditált laboratóriumban zajlik, mely Európa egyik legjobb WADA akkreditált laboratóriuma.  

 

Magyar Antidopping Csoport"

 

IGF:

Az IGF kimutatásához közel járhatnak, lehet ki is fogják mutatni London előtt, mivel a CERA-val is be merték játszani ugyan ezt a trükköt Peking előtt. Ám drága és megbízhatatlan volt a teszt, így nem hiszem, hogy a "nagyokat" gyakran fogják tesztelni ezzel. A másik probléma az, hogy ez egy peptid molekula, amit valószínű csak vérből tudnak kimutatni, ráadásul ürülése 12-24h, így akinek egy kicsit komolyabb stáb áll a háta mögött, ki tudja számolni, mikor "kell" vért adnia. Hasonló a szituáció jelenleg a növekedési hormonnal is. A növinél további kételyeket biztosít, az hogy még SENKI nem bukott meg vele (esetleg házkutatás közben). Arról pedig, hogy kik is használják, nem feltétlen az izomtömeg orientált sportolók, hanem mindenki: Lantos Jhonny*-tól Ringo Starrig*; testépítők, popsztárok, maratoni futók.

EPO:

Ezt a hírt már ugye Pekingben ellőtték, amikor már "minden epot" élen a CERÁ-val ki tudtak mutatni, így ez az információ megkérdőjelezi az egész hírlevél, az egész MACS és WADA munkáját, hitelességét. Érdekesség, hogy már buktak meg CERÁ-val, így totál nem értem, miért van szükség erre a kamuhírre.

Véleményem szerint, aki meg fog bukni az Olimpián vagy az Olimpia előtt, az amatőr hiba, vagy valami összeesküvés áldozta.

A többi információnak pedig lehet igazságalapja.

*Nem kívánok újjal mutogatni senkire, ezért a példákat ne vegyétek komolyan. Lantos és Ringó lehet nem IGF-eznek, hanem dekáznak vagy sztanáznak.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://faster.blog.hu/api/trackback/id/tr753267340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása