Bemutatkozó

A taplalkozastanacsadas.hu volt az én előző "munkahelyem", de elérkezett váltás ideje, mivel kis pénzből nem lehet megváltani a világot, főleg nem lehet szervert és domaint fizetni. Az előző oldalam márkafüggetlenül elemezte a táplálékkiegészítők piacát, a benne lévő lehetőségeket, segítséget nyújtott a sportolóknak a megfelelő termékek, ételek, életvitel kiválasztásában. Ez itt sem lesz másképp. Sportoló jelenem és múltam miatt foglalkoztat a téma, utána járok mindennek, hiszen a profivá válás útján ez elkerülhetetlen dolog, ezért azt ajánlom Nektek, sportolóknak, váljatok velem profivá!

Sport és tudomány

Linkblog

2011.02.23. 17:31 tpen

A kreatin mint myosztatin blokkoló

Az évezred első nagy áttörést a sportban a myosztatin blokkolóktól várjuk, most viszont tudósok egy csoportja úgy véli a kreatin ehet myostatin blokkoló.
Az iráni Arak Egyetemen azt akarták tanulmányozni, hogy a kreatinnak pontosan milyen hatása van. A legtöbb tudós úgy gondolja, a kreatin nem több mint egy "akkumulátor", ami biztosítja az izomsejtek rövidtávú energiaellátását. A kreatin által szerzett pár kiló többletizmot pedig idővel a sportoló elveszti, a pozitív hatások eltünnek. De van egy kis csoportja a kutatóknak, akik azt mondják, a kreatin sokkal több ennél, serkenti az izomszövetek gyártását.
27 férfin végeztek kontroll kisérletet. 8 nem csinált semmit, 19 sportoló 8 hétig súlyzós edzéseket végzett heti háromszor. A 19-nek a fele kapott kreiatin kiegészítáést: első héten 0,3g/ttkg/nap, utána: 0,05g/ttkg/nap.
A kutatók a vérben található myostatin mennyiségét mérték, a legrosszabb adatokkal azok szolgáltak, akik nem edzettek semmit (a 8. hét végén 120ng/ml myostatin), akik edzettek de nem kreatinoztak, azoknak átlagos lett az eredményük: (kb 110ng/ml), akik kretainoztak, azoknak pedig nagyszerű eredmények jöttek ki (100ng/ml alá csúszott a myostatin szint).
A kutatók e mellett növekedést mértek a GASP-1 nél, ami még nagyobb izomnövekedést okozhat. A GASP-1 szint kb 15%-al emelkedett meg a kontrollcsoporthoz képest.
A kreatint pótlás maradandó erő és izomnövekedést is okoz.

Forrás:
Mol Cell Endocrinol. Mol Cell Endocrinol. 2010 Apr 12;317(1-2):25-30. 2010 április 12, 317 (1-2) :25-30.

tpen

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://faster.blog.hu/api/trackback/id/tr412685515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása