Zsírban oldód vitamin. 2 ismert fajtája létezik: a retinol, ami állati eredetű és a karotinoid ami pedig a növényi eredetű élelmiszerekben található meg. Ami hatása egy fontos egy sportolónak, az az hogy nedvesen tartsa a légzőszervrendszert, erősítse az immunrendszert és gyorsítsa a sejtek megfelelő növekedését.
Túladagolás lehetséges, ezért béta karotin formában okosabb fogyasztani. Egy speciális enzim segítségével egy béta karotin molekula két A-vitaminra tud bomlani, amennyiben nem kell a szervezetnek, nem bontja, így nem tud túladagolódni. Szerintem egy sportoló normális bevitele 10 000- 20000 IU/nap. Szedni külön nem érdemes inkább csak multivitaminokból
Felszívódását segítik a zsírok, olajok. Megtalálható a halmáj-olajban, májban, sárgarépában, tojásban, tejben és tejtermékekben, margarinban és sárga gyümölcsökben.
tpen
2011.02.23. 16:26
A-vitamin
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://faster.blog.hu/api/trackback/id/tr912684983
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.