2011.02.23. 16:28
B1-vitamin
Vízben oldódó vitamin, egy ismertebb formája létezik a tiamin. Nehezen, de túladagolható! Gyorsan kiürül a szervezetből, napi pótlásra szorul ezért. A szénhidrát anyagcserében és az idegrendszer (gerincvelő és az agy között) energiaellátásában lát el szerepet. Segíti az izomláz megszüntetését. Felszívódósát segíti, ha multivitamin csomagban vagy a B-vitamin családdal és C-vitaminnal kombináljuk.
Tiaminban gazdag a máj, a teljes kiőrlésű liszt, a barnakenyér, a hüvelyesek, az élesztő.
"Az B1-vitamin (tiamin formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:
* gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények, száraztészták: 30-800 μg
* zöldség, gyümölcs: 15-300 μg
* dió, olajos magvak: 100-2020 μg (felső érték a napraforgó)
* vaj, margarinféleségek, olaj, szalonna: 0-30 μg
* húsok, húsipari termékek, máj, szív, vese: 80-800 μg
* halak: 20-100 μg
* tej: 50-180 μg
* tojás: 50-150 μg"
Köszönet: a wikipédiának :)
De én is tettem hozzá sajátot: tpen
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://faster.blog.hu/api/trackback/id/tr122684990
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.