Bemutatkozó

A taplalkozastanacsadas.hu volt az én előző "munkahelyem", de elérkezett váltás ideje, mivel kis pénzből nem lehet megváltani a világot, főleg nem lehet szervert és domaint fizetni. Az előző oldalam márkafüggetlenül elemezte a táplálékkiegészítők piacát, a benne lévő lehetőségeket, segítséget nyújtott a sportolóknak a megfelelő termékek, ételek, életvitel kiválasztásában. Ez itt sem lesz másképp. Sportoló jelenem és múltam miatt foglalkoztat a téma, utána járok mindennek, hiszen a profivá válás útján ez elkerülhetetlen dolog, ezért azt ajánlom Nektek, sportolóknak, váljatok velem profivá!

Sport és tudomány

Linkblog

2011.02.23. 16:34 tpen

Cikkek a doppinglistáról: Koffein

A koffein (caffeine) (1,3,7-trimetil-xantin, C8H10N4O2) fehér, keserű ízű, kristályos vegyület. A koffein aktiválja a központi és a szimpatikus idegrendszert. Javítja a reakcióidőt és a mozgáskoordinációt. Pozitív hatással van az állóképességi teljesítésre. Legnagyobb koffeinfelvételre az erő- és rövid idejű állóképességi teljesítés befolyásolásához szükséges. A terhelés előtt egy órával 9mg/kg koffein bevitele esetén jó edzettségi állapotú sportolóknál a kerékpáros és futóteljesítmény jellegzetes emelkedése mutatható ki.
http://www.futas.net/cikkek/etrend/koffein.html

A mennyiséget körültekintően kell megválasztani. Bár hihetetlenül növeli a teljesítményt - akár 40-50 %-al! - de ehhez egy 80 kg-os embernek kb. 6 csésze erős kávét, vagy 12 doboz kólát kell meginnia.
http://szikla.hu/olvas?ssz=6

A koffein a legtöbb zsírégető és stimuláns tartalmú, NO-fokozó készítményben megtalálható szer.
Igen népszerű a táplálékkiegészítő piacon, hiszen általában a készítmények hatását emiatt az összetevő miatt „érzi” a használó. Elsősorban az agykéregben és a nyúltagyvelőben a légző és érszűkítő központokon fejti ki hatását.
Mérsékelt adagban (150 mg) fokozza a szellemi tevékenységet, gyorsabb lesz a gondolatmenet, és világosabb a gondolatok felfogása, továbbá javulhat az ítélőképesség és a megfigyelőképesség. A vegetatív működésekben koffein hatására a szimpatikus túlsúly érvényesül: növekszik a légzésszám, nő a szívfrekvencia, javul az oxigén felvétel (hörgőtágulást serkenti).
A vesékben növekszik a glomerolus filtráció ezzel együtt pedig növekszik a Na+ ürítés, gyenge vízhajtó hatása érvényesül. Az izmokban javul a teljesítőképesség, ezért a sportolók gyakran alkalmazzák az edzések folyamán/előtt, hogy kialakuljon az edzéshez szükséges kellő kellemes közérzet és a szükséges motiváció.
A koffein hatását két úton fejti ki: egyrészt kompetitíven gátolja az adenozin receptort, másrészt foszfodiészteráz gátlószer.
Az adenozin receptor felelős a szimpatikus hatás csökkentéséért, a foszfodiészteráz pedig a sejten belül hat a cAMP szintekre (másodlagos hírvivő molekula, koffein hatására a cAMP szint nő).
Hosszú használat esetén enyhe függőség alakulhat ki.
Például az adott táplálékkiegészítő nélkül nem megy az edzés, rossz a közérzet. Nagyjából 300 mg fölött már gyakori a kézremegés és a szívdobogás, illetve a vérnyomás emelkedés, a fejben pedig a „lüktető érzés”.
A koffein halálos adagját 10-15g-ban állapították meg.A teofilin egy a teában is megtalálható (bár igen kis mennyiségben 1-2mg/l) metilxantin szerkezetű anyag.
A teofilin is az adenozid (A1 és A2 receptorok) kompetitív antagonistája.
A koffeinhez nagyon hasonló hatású szer, talán hörgőtágító hatása kifejezettebb (ezért alkalmazzák az asztma kezelésére is).
A tebromin is egy metilxantin, melyet nagyobb mennyiségben a kakaónövényben találunk meg.
http://www.bodysport.hu/dopping/koffein-es-rokonvegyueletei

Élettani hatások:

* javítja a reakcióidőt és a koordinációt (200-300 mg)
* fokozza a hosszabb állóképességi teljesítményeket (250-350 mg; 5-6 mg/kg)
* kisebb mennyiségben nem befolyásolja az erő- és rövid idejű állóképességi teljesítményeket (7 mg/kg alatt)
* aktiválja a központi és szimpatikus idegrendszert
* növeli a szabad zsírsav felszabadulást a zsírszövetből
* akadályozza a glükogenolízist (vagyis csökkenti a szénhidrátforgalmat)
* vízhajtó hatású.
http://www.footballtop21.com/hu/node/1565

Koffein tartalmú táplálékok:
* Kávé (1 adag dupla): 80-120 mg.
* Cola (1 liter): 150 mg.
* Tea (250 ml, erősségtől függően): 50-80 mg.
* Csokoládé (100 g): 30 mg.
* Red Bull (250 ml): 80 mg

Rossz mellékhatások: hasmenés, vízvesztés, vízhajtás, remegés, dekoncentráltság.

A magyar triatlon szövetség honlapjáról származik a következő információ:
"A koffein mennyiségtől függően doppingszer. A napi maximálisan bevihető mennyiség a folyadékfogyasztástól függően 200-300 mg lehet. a vizeletben 12mikrogram/ml koffein mennyiség kiválasztása doppingolást jelent. A rajt előtt 2-3 csésze normál kávé elfogyasztása esetén nem áll fenn a 12 mikrog/ml vizeleti határérték átlépésének veszélye."

A KOFFEIN JELENLEG NEM DOPPING! Kizárólag a monitoring programban szerepel, azaz, ha a sportolók körében ismét népszerűsödni látszik, visszakerülhet.
A 2011-es doppinglista: http://antidopping.hu/php/upload/2010_12/14/129231491044153375/tiltolist...

Általam értékelt koffein tartalmú termékek:
http://kreagenic.hu/content/cell-fx-25-tasak
http://kreagenic.hu/content/nrg-25-tasak
http://kreagenic.hu/content/xplode-25x20g-tasakban-barack

tpen

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://faster.blog.hu/api/trackback/id/tr472685012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása