Bemutatkozó

A taplalkozastanacsadas.hu volt az én előző "munkahelyem", de elérkezett váltás ideje, mivel kis pénzből nem lehet megváltani a világot, főleg nem lehet szervert és domaint fizetni. Az előző oldalam márkafüggetlenül elemezte a táplálékkiegészítők piacát, a benne lévő lehetőségeket, segítséget nyújtott a sportolóknak a megfelelő termékek, ételek, életvitel kiválasztásában. Ez itt sem lesz másképp. Sportoló jelenem és múltam miatt foglalkoztat a téma, utána járok mindennek, hiszen a profivá válás útján ez elkerülhetetlen dolog, ezért azt ajánlom Nektek, sportolóknak, váljatok velem profivá!

Sport és tudomány

Linkblog

2011.02.23. 16:40 tpen

Doppingteszt folyamata (benne EPO teszt)

Az elmúlt hónapokban több, az atlétikát érintő doppinggal kapcsolatos hír látott napvilágot. Megpróbáltam utána nézni, hogy is történik a mintavétel, és hogyan adhat eltérő eredményt egy sportoló “A” és “B” mintáján végzett EPO teszt.

A dopping ellenőrzésről a BBC oldalán olvasható egy részletes bemutató, melyet alább összefoglaltam. A folyamat 15 lépésből áll.

1. Értesítés
A mintát vevő ellenőr megkeresi a sportolót, igazolja magát és tájékoztatja a sportolót, hogy kiválaszották őt egy véletlenszerű doppingtesztre. Ettől a perctől kezdve az ellenőr (vagy egy kijelölt őt helyettesítő kísérő) a tesztelés befejezéséig nem hagyja magára a sportolót, vele megy akkor is, ha pl. TV interjút ad, vagy érmet vesz át.

2. Beleegyezés
A sportoló aláírja a tesztelés hivatalos formanyomtatványát (a dopping ellenőrzés bejelentő lapját), megadja nevét, a számot, amiben éppen versenyzett, valamint az értesítési címét, ahova a teszt eredményét kiküldhetik számára.

3. Gyűjtő edény választás
A kijelölt dopping ellenőrző állomáson a sportoló kiválasztja a gyújtő edényt, melybe a vizeletmintáját fogják tárolni. Általában legalább 3 felkínált edényből választhat.

4. Mintaadás
Kézmosás után a sportoló vizelet mintát ad az edénybe. Eközben a deréktájéka és a nemi szerve jól látható kell, hogy legyen az ellenőr számára, aki ellenőrzi, hogy a vizelet a sportoló szervezetéből manipuláció nélkül, közvetlenül a minta tartó edénybe kerül.

5. Lezárás
A sportoló az általa kiválasztott tetővel az ellenőr felügyelete mellett lezárja az edényt.

6. Minta mennyisége
Legalább 75 mililiternyi vizelet szükséges egy érvényes mintához. Ha a sportoló nem tud ennyit produkálni egyszerre, úgy a mintavételt felfüggesztik, és várnak, amí képes nem lesz rá.

7. Mintavételi szett
A sportoló kiválaszt egyet a lezárt, lepecsételt mintavételi szettekből (dobozokból).

8. “A” és “B” minta tároló üvegek
A dobozt kinyitva, a sportoló kiveszi a két celofánba csomagot üveget, a piros címkés üveg az “A” minta tárolására, a kék címkés a “B” minta tárolására szolgál. A sportoló ellenőrzi a celofán borítás sértetlenségét, majd kicsomagolja az üvegeket.

9. Minta felezés
Az ellenőr felügyelete mellett a sportoló kettéönti a vizeletmintát: egyforma mennyiségek kerülnek az “A” és a “B” minta üvegeibe, illetve egy kis mennyiség marad az eredeti edényben is.

10. Lezárás
A sportoló rátekeri a zárófeldeleket a két üvegre, és felfordítva azokat ellenőrzi, hogy nem eresztenek-e.

11. Koncentráció ellenőrzése
Az ellenőr ezután megvizsgálja az eredeti edényben maradt mintát, hogy annak koncentrációja és pH-ja megfelelő-e, azaz nem túl híg-e a minta. Előfordulhat, hogy a sportoló minta adás előtt sok folyadékot ivott, és a minta túl híg lett. Ekkor néhány perces várakozás után egy új mintát kell produkálni.

12.Gyógyszerek felsorolása
Ezután a sportolónak fel kell sorolnia minden gyógyszert, a recept nélkül kapható készítményeket is ideértve (pl. paracetamol), melyet a tesztelést megelőző 7 nap során beszedett, megadva azok fajtáját, a bevett mennyiséget és a bevétel idejét.

13. Aláírás
A sportoló ellenőrzi a formanyomtatványt és aláírja azt. A formanyomtatvány másolatait elküldik a nemzeti szövetségnek, a nemzetközi szövetségnek, és a sportoló is kap belőle egy példányt.

14. Dopping ellenőrző lap
Az ellenőr kitölti a dopping ellenőrző lapot, ez egy formanyomtatványt, ami a mintát kíséri majd. Ebben rögzíti a minták számát, hogy a mintavétel versenyzés közben vagy azon kívül történt-e, a sportágat valamint a sportági szövetség nevét. A mintákat csak egy vonlakód azonosítja, semmilyen utalás nincs rajtuk a sportolóra vonatkozóan.

15. Csomagolás
Az ellenőr beteszi a mintákat egy lezárható szállító dobozba, lezárja azt, majd vagy futárszolgálat viszi el a mintákat az akkreditált laboratóriumba, vagy az ellenőr maga teszi ezt meg.

Laboratóriumi elemzés

A minták elemzése kizárólag akkreditált laboratóriumokban történik, ahol a mintákat már csak a vonalkód kíséri, így a laboratóriumi dolgozók számára beazonosíthatatlan, hogy melyik minta melyik sportolóhoz tartozik. Az elemzésekről jegyzőkönyvet vesznek fel. Azon igen ritka esetekben, amikor az “A” és “B” minta eltérő eredményt ad, a laboratóriumtól részletes jelentést kérnek minden körülményről és a lehetséges okokról.

"A" és "B" minta

Nézzük hát, hogyan mutathat egyazon sportoló egy időben levett “A” és “B” mintája eltérő eredményt? Nos, az egyik lehetőség természetesen a szabálytalan tárolás/kezelés, melynek következtében a minta kémiai tulajdonságai módosulhatnak, így a minta használhatósága romolik. És persze nem zárható ki a manipuláció sem, ez azonban ma már egyre kevésbé jelenti a más személy vizeletének leadását, hiszen erre már különösen odafigyelnek az ellenőrök a mintavétel során, illetve ez ma már egyéb módszerekkel is könnyen kimutatható (pl. nyálkeneten alapuló genetikai elemzéssel). De léteznek más módszerek is, pl. ha a sportolónak sikerül egy kevés, megfelelő összetételű port a “B” vizelet mintába szórni az üveg lezására előtt, ezzel a módszerrel módosítható a második minta elemzésének majdani eredménye.

Az EPO teszt

Az EPO* kimutathatósága a vizeletben az idő előrehaladtával minden manipuláció nélkül is csökken. Az IAAF nemrégiben tartott 3 napos doppinggal foglalkozó szimpóziumának egyik előadója elmondta, hogy ma már az EPO szerekből is számos variáció létezik, és egyes feltételezések szerint a piacon már elérhetőek olyan új, nagyon kis adagokban (un. mikrodózisokban) bejuttatható szerek, melyek a korábbiaknál gyorsabban kimutathatatlanná válnak a vizelet mintákban. Ezért egy jóval később elvégzett “B” minta elemzés már adhat bizonytalanabb, netán ellenkező előjelű eredményt is.

Emellett néhány szakértő szerint a WADA által jelenleg használt EPO teszt eredménye önmagában nem ad világos, egyértelmű választ. A kiértékelés során ugyanis nem különböztethető meg 100%-os bizonyossággal, hogy az eredmények külsőleg, mesterségesen bejuttatott, vagy természetes úton, a sportoló szervezetében “magától” termelődött EPO jelenlétére utalnak-e. Ezen felvetésekre a WADA elnöke, Dick Pound úgy reagált, hogy szerinte “a jelenleg használt EPO teszt megfelelő, csak tudni kell helyesen értelmezni”.

Forrás: http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/athletics; http://www.mindentudas.hu/doc/pucsok_nyomtathato.rtf http://www.edzesonline.hu/cikk/123/doppingteszt,_minta,_b_minta,_epo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://faster.blog.hu/api/trackback/id/tr342685036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása