Bemutatkozó

A taplalkozastanacsadas.hu volt az én előző "munkahelyem", de elérkezett váltás ideje, mivel kis pénzből nem lehet megváltani a világot, főleg nem lehet szervert és domaint fizetni. Az előző oldalam márkafüggetlenül elemezte a táplálékkiegészítők piacát, a benne lévő lehetőségeket, segítséget nyújtott a sportolóknak a megfelelő termékek, ételek, életvitel kiválasztásában. Ez itt sem lesz másképp. Sportoló jelenem és múltam miatt foglalkoztat a téma, utána járok mindennek, hiszen a profivá válás útján ez elkerülhetetlen dolog, ezért azt ajánlom Nektek, sportolóknak, váljatok velem profivá!

Sport és tudomány

Linkblog

2011.02.23. 16:40 tpen

EPO (eritropoietin): CERA

Az eredetileg vérszegénységben szenvedő vesebetegeknek kifejlesztett készítményt - a Continuous Erythropoietin Receptor Activator rövidítése - tavaly júliusban hozták forgalomba az Európai Unióban. Doppingszerként abban különbözik elődjétől, hogy heti 1-2 kezelés helyett elég 2-4 hetente befecskendezni a versenyzőknek, mivel egy hordozóanyaghoz kötődik, és a nagy molekulákat kevésbé gyorsan dolgozza fel a szervezet. A CERA a hagyományos EPO-teszt egy finomított változatával mutatható ki. A kereskedelmi forgalomban Mircera néven kapható termék dobozán külön figyelmeztetés olvasható, mely szerint ha egészséges ember sokáig használja, akkor életveszélyes koszorúér-problémák léphetnek fel. Az EPO (eritropoietin) olyan hormon, amely elősegíti a vörösvértestek termelődését. Használatával a sportoló izomzata több oxigénhez jut. Az első generációnál még változatlan formában alkalmazták, a másodikban néhány alkotórészét kicserélték, a harmadikban pedig egy hordozóanyaghoz kötötték.

ceramolekulaAz állóképességi sportágakban rendszeresen használják, és buknak is meg vele. Ezzel a termékkel bukott ugye Ricardo Ricco is.

Feltételezem, hogy a Forma 1 sem tiszta, bár bukás még nem volt ott: "Eddigi tapasztalataink szerint jelenleg nincsenek jelen a doppingszerek a Forma-1-ben" – mondta a FIA elnöke, Max Mosley a spanyol El Mundo c. napilapnak adott nyilatkozatában, akinek szavait azonnal megtámadta egy magát megnevezni nem kívánó versenyző. "Mindannyian felkészültek vagyunk fizikálisan, ám az tény, hogy az EPO rengeteget javíthatna a teljesítményünkön, különösképp a koncentrálóképességünkön" – mondta sejtelmesen.

cerahalflife

források:
http://hirszerzo.hu/shake/83137_kodde_valt_300_doppingteszt_eredmenye_a_...
http://f1vilag.hu/cikk/20070628/Doppingteszt_var_a_versenyzokre_Franciao...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://faster.blog.hu/api/trackback/id/tr212685034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása