Fehérje az egyik legnépszerűbb étrend-kiegészítő a sportolók és fizikailag aktív egyének körében. A protein-kiegészítők azért ajánlottak a sportolóknak, mert fokozza a nitrogén visszatartás és növeli az izomtömeget, megakadályozza fehérjék lebontását a kemény edzés során, segíti elő az izmok glikogén töltését, és megakadályozzák a vérszegénység elősegítése révén megnövekedett hemoglobin szintézist. Mindazonáltal, függetlenül ezektől, az hogy a sportolók több fehérjét kell bevinni, vitatható. A rendelkezésre álló kutatások szerint, az American College of Sports Medicine, az Amerikai Dietetikus Szövetség, valamint a Dietitians Kanada, a mostani közös álláspont állt, arra a következtetésre jutott, hogy a fehérje szükséglet magasabb az aktívabb egyének körében, és azt javasolta, hogy az állóképességi sportolók nak 1,6-1,7 g fehérje / testsúly kg, a nehézatlétáknak 1,2-1,4 g fehérje / kg, amelyek mintegy 150-200 százalék Az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi "Ajánlott Diétás szükségletnek" (RDA).
A DRI kijelenette, hogy a megfelelő bizonyítékok hiányában a kutatás nem egyértelmű a dolog, de további étrendi fehérje javasolt az egészséges felnőttek vállalkozás erő vagy állóképességi edzés során.
American Dietetic Association, Dietitians of Canada: American College of Sports Medicine. Nutrition and athletic performance. Journal of the American Dietetic Association 2000, 100:1543-46.
National Academy of Sciences: Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrates, Fiber, Fat, Protein and Amino Acids. Washington, DC: National Academies Press; 2002.
Lambert C, et al.: Macronutrient considerations for the sport of bodybuilding. Sports Medicine 2004, 34:317-27.