Bemutatkozó

A taplalkozastanacsadas.hu volt az én előző "munkahelyem", de elérkezett váltás ideje, mivel kis pénzből nem lehet megváltani a világot, főleg nem lehet szervert és domaint fizetni. Az előző oldalam márkafüggetlenül elemezte a táplálékkiegészítők piacát, a benne lévő lehetőségeket, segítséget nyújtott a sportolóknak a megfelelő termékek, ételek, életvitel kiválasztásában. Ez itt sem lesz másképp. Sportoló jelenem és múltam miatt foglalkoztat a téma, utána járok mindennek, hiszen a profivá válás útján ez elkerülhetetlen dolog, ezért azt ajánlom Nektek, sportolóknak, váljatok velem profivá!

Sport és tudomány

Linkblog

2011.02.23. 16:28 tpen

Sör

"A folyékony kenyér a sörélesztő miatt tele van B-vitaminnal. Egy liternyi sörben ugyanannyi fehérje található, mint egy deciliter tejben, 60 gramm kenyérben vagy 25 gramm húsban, és annyi szénhidrát, mint 100-150 gramm kenyérben. A sörből hozzájuthatunk a testünk mûködéséhez ugyancsak szükséges foszforsavhoz, az ital keserû ízanyagai serkentik a nyál- és a gyomorsav-elválasztást, és ha mérsékelt mennyiségben fogyasztjuk, az emésztést is. Nélkülözhetetlen alkotórésze, a komló pedig olyan illó olajakat tartalmaz, amelyek nyugtató hatásukról ismertek.
A sör kedvező idegrendszeri hatását elsősorban a B-vitamin tartalmának tulajdonítják. Egyes kutatók azonban más szemszögből is megvizsgálták ezt a kérdést, s felmérték, hogyan hat a lélekre a sörfogyasztás. Mindenki számára egyértelmû, hogy a sör élvezete jobbára a társasági élet része. Ahogy mondani szokás, csak az ökör sörözik egyedül. E nedû kortyolgatásának szinte nélkülözhetetlen kelléke a vidám, jóízû baráti, vagy családi beszélgetések. Az ilyen alkalmak pedig fokozzák az ember jó közérzetét, életörömét. Mint ahogy kutatók is megállapították, a mérsékletes sörivók elégedettebbek a családi életükkel és munkahelyi viszonyaikkal, valamint társadalmi kapcsolataiknak is nagyobb odaadást szentelnek. Napi fél liter sör oldja a stresszt, az agressziót, és kellemes ellazulást eredményez.
Napi egy korsó sörrel elkerülhető a szívinfarktus vagy legalábbis csökkenthető bekövetkezésének kockázata jelentette be nemrég egy német kutatócsoport. Az Uwe Meyer professzor általa vezetett team kimutatta, hogy fél liter sörben 96 milligramm B-vitamin, 35 milligramm kalcium, és 550 milligramm kálium található. A B-vitamin a vérképzésben játszik szerepet, de jó hatással van az idegrendszerre is. A kalcium a csontokat, a kálium az izmokat tartja karban, s a vízháztartás egyensúlyáért felelős.
- Ma már azt is biztosan állíthatjuk, hogy az antialkoholisták sokkal nagyobb számban betegednek meg, mint azok, akik naponta megisznak egy korsó sört - tette hozzá a szakember. A kutató team háromezer nőt vizsgált hosszú hónapokon keresztül. Közülük ezerötszázan kaptak naponta egy-egy liter sört, a csoport másik fele pedig egyetlen gramm alkoholt sem fogyasztott. Az eredmények igazolták a felvetéseket: a kísérlet idején az antialkoholisták hatvan százalékánál fordult elő megbetegedés. Elsősorban szívpanaszok, gyomorbántalmak, néhányan pedig idegrendszeri problémák miatt szorultak kezelésre. Ugyanakkor gyakrabban lettek influenzások, mint a söröző tesztcsoport tagjai.
Ezek szerint az, aki sört iszik, védi magát az infarktussal szemben, csökkenti a vérnyomását és kisebb valószínûséggel betegszik meg rákban. Mindennek feltétele azonban a mérsékelt sörfogyasztás, napi fél, illetve egy liter sör ajánlott. Egészségügyi vizsgálatok kimutatták továbbá, hogy a mérsékelt sörfogyasztóknak általában alacsonyabb a vérnyomásuk, mint az absztinenseké, vagy az iszákosaké - olvasható az APA jelentésében."A sör csökkenti az agyvérzés veszélyét

Hetente egy pohár sör jelentősen, több mint ötödével csökkenti az agyvérzés kockázatát - erre az eredményre jutott a Harvard Egyetem és a bostoni klinika közös kutatása. Az amerikai kutatók eddig a kis mennyiségben fogyasztott alkoholt csak a szívinfarktus ellen tartották hasznosnak. Az USA-ban végzett legfrissebb vizsgálat azonban arra a következtetésre jutott, hogy kapcsolat áll fenn az agyvérzés és az alkoholfogyasztás között. Azok közül, akik magukat szigorúan tartották az orvosi előírásokhoz, és hetente egy pohár sört vagy bort fogyasztottak, senki sem kapott agyvérzést.

- Az alkohol kismértékben valóban képes segíteni - mondja a Havard Egyetemről Julie Buring, a tanulmány egyik szerzője. - És ez nemcsak a férfiaknál van így, hanem a nőknél is. Segít az artériák tisztításában, és javítja a véráramlást. A kutatók külön felhívták a figyelmet arra, hogy e ?szerre? is igaz, a nagyobb mennyiség nem feltétlenül vezet jobb eredményhez.
Sörrel a rák ellen

Újabb kutatás állapította meg a sör kedvező egészségügyi hatását. Amerikai kutatók olyan vegyületet találtak benne, amely megvéd a ráktól és az Alzheimer-kórtól. A Donald Buhler vezette kutatócsoport a sör egyik leggyakrabban használt fûszerében, a komlóban fedezett fel antioxidáns vegyületet. Az antioxidánsok közömbösítik azokat a tápanyag elégetésekor keletkező anyagokat, amelyek öregítik, roncsolják a sejteket. Az Oregon Állami Egyetem tudósai által xantohumolnak elnevezett vegyületet eddig semmilyen más növényből nem tudták kimutatni, csak a komlóból. A kutatók szerint ennek különösen erős regeneráló hatása egyedülálló szerkezetének köszönhető. A felfedezés egyetlen szépséghibája, hogy napi 900 korsó sört kellene elfogyasztani a kellő védettséghez, míg szakértők legfeljebb napi egy-két korsó elfogyasztását javasolják az egészség megőrzése céljából. A rák ellen így valószínûleg az igazi megoldást a tablettakoncentrátum jelenti majd.
A mérsékelt sörfogyasztás csökkenti az infarktusveszélyt

A mérsékelt sörivás egészséges, csökkenti szívbetegségek kialakulásának esélyét, és egyáltalán nem hizlal - erre a következtetésre jutottak egy brüsszeli szimpóziumon résztvevői. A kutatók hasonló megfigyelésekről számoltak be, mint korábban a mértékletes borfogyasztás hatásánál. E szerint a korlátok között tartott sörözés kimondottan javítja a vérkeringést. Hans Hoffmeister, a német főváros egyetemének nyugalmazott professzora szerint egy, az országukban készült tanulmány kimutatta: a mérsékelt sörfogyasztás emeli a szervezetben a jó koleszterin szintjét, míg a rossz koleszterinre semmilyen hatást nem tesz. Azoknak, akik naponta egy-húsz gramm alkoholt fogyasztanak, persze főleg sör formájában, akár ötven százalékkal kisebb esélyük van arra, hogy szív- és érrendszeri betegségekben haljanak meg, mint a szeszféleségektől tartózkodóknak.
Sörbarátok vesekő nélkül

Gyakran viccelődnek a sörkedvelők azzal, hogy kifejezetten egészségügyi okok miatt fogyasztják imádott italuknak. A közszájon forgó "Porzik a vesém!" felszólítás azonban nem csupán egy szlogen, hanem valós alapja is van. A vesekő kialakulásának oka táplálkozási szokásainkban keresendő. Bizonyos ételek fogyasztása következtében ugyanis a vizelet olyan sókkal lesz telített, amelyek kőkristályok képződésére alkalmasak. Finn kutatók 27 ezer 50 és 69 év közötti férfi étkezési szokásait vizsgálva azt állapították meg, hogy azok körében, akik rendszeresen fogyasztanak sört, a legalacsonyabb százalékú a kőképződés. Magyarázatként azt fûzték hozzá, hogy a sör enyhe alkoholtartalma élénkíti a vizeletképződést, és ezzel csökkenti a kövek kialakulását és lerakódását.

Mégis - mérsékelten kell hódolni a sörivás élvezetének, arra is emlékezve, hogy amit nem naponta, hanem ritkábban kapunk, annak jobban tudunk örülni."

Ez egy érdekes lecke volt számomra is, köszönet ezért: http://drinfo.hu -nak!

Persze azért hozzátenném a sajátomat is: tehát mindennap csak egy üveggel, eddig nem tudtam miért jó, de most már beigazolódott a technika!

És persze az elmaradhatatlan tápanyagtáblázat:

500ml sör tartalmaz:
B-vitamin           96mg
Kalcium             35mg
Kálium              550mg
Víz                 400ml
etilalkohol         3-6ml

Más források alapján 100ml tartalmaz:
kálium (K)      100-750
nátrium (Na)    9-230
kalcium (Ca)    4-195
magnézium (Mg)    52-270
mangán (Mn)    0-0,35
szelén (Se)    0-0,5
cink (Zn)    0,02-4,5
foszfor (F)    189-1100
vas (Fe)    0-2
réz (Cu)    0-1,2

Vegyületek

Az alap összetevőknél említett vegyületek mellett több számos egyéb vegyület található még a sörben, egy részük nagyon kis mennyiségben.
Ezek adják az egyes sörök jellegzetes ízét, illatát. Ezek határozzák meg a színét, megjelenését.

Nézzünk néhány vegyületet a sok közül, amelyek jellemzően előfordulnak a sörben.

A szárazanyagtartalom legjelentősebb részét szénhidrátok (dextrin és maltóz) adják.

Az alapvegyületeknél említett etil-alkohol mellett kis mennyiségben háromértékű alkohol, glicerin is található benne.

A sörben előforduló savak mennyisége is függ a sör fajtájától.
A legjellemzőbb közülük a szénsav, de megtalálható tejsav, ecetsav, borostyánkősav, hangyasav is. Savszabályzóként citromsavat is adnak bizonyos sörtípusokhoz.

Vitaminok közül a sörben megtalálhatók: riboflavin (B2-vitamin) (0,2-1,3 mg/l), nikotinsav (B3-vitamin) (3-14 mg/l), piridoxin (B6-vitamin) (0,07-1,7 mg/l), pantoténsav (B5 vitamin) (0,04-2 mg/l), folsav (Bc-vitamin) (0,04-0,6 mg/l), biotin (2-15 mg/l)

Tartalmaz fenolsavakat, amelyek gátolják a rákkeltő vegyületek DNS-károsító hatását. A humulon és a quercetin a rákos sejtek szaporodását, míg a komlóból származó erős antioxidáns összetevő a xantohumol, gátolja a vér LDL-koleszterin (kis sűrűségű lipoprotein, "rossz" koleszterin) tartalmának oxidációját , ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek, a szívinfarktus kockázatát.
A komlópolifenolok, a humulon és a lupulon gátolják a sörben a kórokozó baktériumok szaporodását, így megóvnak bennünket is egyes fertőzésektől, gombabetegségektől.
Jelentős antioxidáns a maláta eredetű ferulasav.


tpen

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://faster.blog.hu/api/trackback/id/tr462684992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása