β-laktoglobulin
A β-laktoglobulin adja a savófehérje fehérjetartalmának 50%-át. Bár a β-laktoglobulin pontos biológiai szerepe még nem tisztázott, az biztos, hogy ásványi anyagokat (például cinket és kalciumot), zsírban oldódó vitaminokat (például A- és E-vitamint) és lipideket köt meg, így számos élettani folyamatban fontos szerepet tölt be. Ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz elágazó láncú aminosavakat.
α-laktalbumin
Az α-laktalbumin adja a savófehérje fehérjetartalmának 50%-át, és rákellenes, antimikrobiális, valamint immunstimuláns tulajdonságokkal rendelkezik. Kutatási eredmények szerint az
α-laktalbumin fokozza az agy szerotonintermelését, így hangulatjavító hatású. Csökkenti a szervezet kortizol (stresszhormon-) szintjét.
Peptidek
A savóban található peptidek csökkentik a koleszterinszintet,
a vérnyomást és védelmet nyújtanak a rák bizonyos fajtáival szemben.
Albumin
A savófehérje 5%-a szarvasmarha-szérumalbumint tartalmaz, mely antioxidáns és antimutagén hatású. Aktív szerepet játszik
a szabad zsírsavak megkötésében, pro-oxidáns átmeneti fémekkel kelátokat képez.
Immunglobulinok
Az immunglobulinok (például IgA, IgM, IgE és IgG) a passzív immunműködést segítik elő. Bár a kutatások túlnyomó részét csecsemőkön végezték, jelenleg már arra is folynak vizsgálatok, hogy megállapítsák, milyen szerepet töltenek be időseknél
a szarvasmarha eredetű immunglobulinok.
Laktoferrin
A laktoferrin egy vashoz kötődő fehérje, melynek számos szerepe van az emberi szervezetben. A laktoferrin rákellenes, antimikrobiális, antivirális, antibakteriális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Gyulladáscsökkentő és immunstimuláns hatású.
Laktoperoxidáz
A laktoperoxidáz egy olyan enzim, mely lebontja a
hidrogén-peroxidot, és antibakteriális tulajdonságú.
A laktoperoxidázt tartósítószerként, valamint fogkrémekben szuvasodás ellen is használják. Antioxidáns és immunstimuláns hatással is rendelkezik.
Glikomakropeptidek
A glikomakropeptidek csökkentik az étvágyat, antivirális, rákellenes, véralvadáscsökkentő, magas vérnyomás elleni, valamint immunstimuláns hatásúak. Megelőzik a fogak szuvasodását. Csaknem teljesen fenilananinmentesek, fenilketonuriás betegeknél használják.
köszönet a cikkért: www.tejpor.hu