Bemutatkozó

A taplalkozastanacsadas.hu volt az én előző "munkahelyem", de elérkezett váltás ideje, mivel kis pénzből nem lehet megváltani a világot, főleg nem lehet szervert és domaint fizetni. Az előző oldalam márkafüggetlenül elemezte a táplálékkiegészítők piacát, a benne lévő lehetőségeket, segítséget nyújtott a sportolóknak a megfelelő termékek, ételek, életvitel kiválasztásában. Ez itt sem lesz másképp. Sportoló jelenem és múltam miatt foglalkoztat a téma, utána járok mindennek, hiszen a profivá válás útján ez elkerülhetetlen dolog, ezért azt ajánlom Nektek, sportolóknak, váljatok velem profivá!

Sport és tudomány

Linkblog

2011.02.23. 16:52 tpen

Mit együnk edzésnapokon?

A sporttáplálkozás egy nehéz téma, de van néhány alapvető dolog, amit akárki alkalmazhat.
Nap mint nap fontos, hogy változatosan étkezzünk, a működő izmokat energiával kell ellátnunk. Ennek a lényege, hogy egy kiegyensúlyozott reggeli után is megfelelő, kiváló élelmiszereket vegyünk magunkhoz.

A szénhidrát formájában üzemanyaghoz jutnak az izmok, glikogén keletkezik belőlük, amiket edzés közben fel is használ a szervezet. Fehérjét és zsírt is minden étkezésnek tartalmaznia kell.

Több órával edzés előtt könnyen emészthető ételeket kell fogyasztanunk, összetett szénhidrátokat (tészták, kenyér, gyümölcsök). Jól működik pl egy nagy saláta, kevés fehérjével, sovány hússal.

Fél órával edzés előtt - figyelembe véve, milyen típusú az edzés - magvakat, csokit, aszalt gyümölcsöket és vizet érdemes fogyasztani. Amennyiben nem merünk vagy nem tudunk ételt fogyasztani, érdemes meginni egy adag izotóniás italt.

Az edzés során - intenzitástól függően - érdem 10-20 percenként hidratálnunk, pótolni a verejtékezéssel elveszettet folyadékot. Onnan tudjuk, hogy mennyi folyadékot vesztettünk, hogy megmérjük edzés előtt és után a testsúlyunkat, a különbözettel megegyező mennyiségű izotóniást kell edzés alatt fogyasztani.

Az edzés utáni étkezéssel újra kell töltenünk a glikogén raktárakat, ennek 2 órán belül meg kell történnie, mert ekkor a legfogékonyabb a szervezet. Állóképességi sportágaknál megesik, hogy 100-200g szénhidrátot is elfogyasztunk edzés után, de a legideálisabb itt is a fehérjék és szénhidrátok keveréke. Kutatások kimutatták, hogy 4:1 arányba keverve (a szénhidrát javára) a legoptimálisabb. Erre a célra a turmixok a legjobbak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://faster.blog.hu/api/trackback/id/tr52685247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása